Ο κ. Παυλόπουλος και οι φόρο-οφειλέτες

Ο κ. Παυλόπουλος και οι φορο-οφειλέτες

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, είχα την τελευταία του σημαντική συνέντευξη, πριν του προταθεί το ύπατο αξίωμα της χώρας. Ο κ. Παυλόπουλος έδινε τότε μια σχεδόν προσωπική μάχη κατά των ποινικών διωγμών των οφειλετών του Δημοσίου, κόντρα στο ίδιο του το κόμμα που τις είχε ξεκινήσει. (Θυμίζω: Από 5.000 ευρώ και πάνω ποινικές διώξεις που οδήγησαν χιλιάδες ανθρώπους στην φυλακή ακόμη και με εξαγοράσιμες ποινές).

Συνταγματολόγος ο κ. Παυλόπουλος έκρινε ότι οι ποινές κατά των κατεστραμμένων πολιτών ήσαν αντισυνταγματικές "από την στιγμή που η φορολογική οφειλή δεν δημιουργήθηκε με δόλο αλλά εξαιτίας πραγματικής αδυναμίας που έφερε η βαθιά κρίση".

Στη συνέντευξη που ευγενικά μου παραχώρησε υπερασπίστηκε με σθένος αυτή την ΣΩΣΤΗ άποψη, πάντα σχεδόν μόνος, αφού το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα δεν ενδιαφερόταν...

Στη συνέχεια εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας και για μένα είχε ενδιαφέρον να δω αν θα επέβαλε τις απόψεις του στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Θα προστάτευε τα θύματα της οικονομικής κρίσης η Πολιτεία ή θα συνέχιζε τις διώξεις εναντίον τους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ με δική του πρωτοβουλία, αποποινικοποίησε τις οφειλές μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ κατάργησε την ωμή βαρβαρότητα του επίσης αντισυνταγματικού και πρωτοφανούς για τα παγκόσμια δικαστικά χρονικά αυτόφωρου των... 20 μηνών. (Συλλήψεις μικρο-οφειλετών μπροστά στα παιδιά τους - Εύγε σε όσους το σκέφτηκαν).

Σπουδαίες αποφάσεις, εξαιρετικά ευαίσθητες από ένα κόμμα που λειτούργησε με κοινωνικά κριτήρια επί μακρόν, όμως η σωστή θέση του Προέδρου πλέον κ. Παυλόπουλου να κρίνουν τα δικαστήρια αν υπάρχει δόλος ή όχι στην οφειλή, δεν νομοθετήθηκε. Ο κατεστραμμένος έχει την ίδια ποινή με τον απατεώνα. Αν χρωστούν το ίδιο ποσό, δεν υπάρχει η επιβαλλόμενη επιείκια. Ο δε κ. Παυλόπουλος φαίνεται να έχει "ξεχάσει" τον δικό του αγώνα.

Οι σκέψεις αυτές μου ήρθαν διαβάζοντας τις δηλώσεις Παυλόπουλου για τους Ρομά, με αφορμή την αφιερωμένη σε αυτούς ημέρα. Ο Πρόεδρος συναντήθηκε στον Βόλο με πιτσιρικάδες και τους διαβεβαίωσε ότι "το κράτος θα είναι πάντα δίπλα τους".

Πώς είμαστε δίπλα τους όταν επί δεκαετίες κανένα παιδί - Ρομά δεν πάει σχολείο, μέχρι το τέλος της ζωής τους μιλούν 300-400 λέξεις, κυκλοφορούν ξυπόλυτα και τα βάζουν να ζητιανεύουν στα φανάρια δεν το γνωρίζω. Όμως επειδή ο κ. Παυλόπουλος έχει και ποιότητα σκέψης και σθένος, ας ξέρει ότι από αυτόν περιμένουμε την διαφορά και όχι να είναι θεσμικός θεατής στα κρίσιμα της ελληνικής καθημερινότητας. Γιατί δεν παρεμβαίνει;