Ο Ερντογάν αποδομεί γοργά την Τουρκία

Καταστρέφει την Τουρκία

Ο Ερντογάν 18 χρόνια μετά από την ανοδό του στην εξουσια καταστρέφει εκ θεμελίων την Τουρκία. Έχοντας πάρει όλες τις εξουσίες στα χέρια του δημιουργησε μια φοβερή πραγματικότητα στην οποια:

Στο επάνω μέρος είναι ο ίδιος μόνος του και αποκάτω μια σπαραλιαμένη και διαιρεμένη χώρα χωρίς Σύνταγμα, Θεσμούς, Μέσα Ενημέρωσης, Δικαιο, βασικές λειτουργίες.

Αν ξαφνικά βγάλει κανείς τον Ερντογάν από το κάδρο, τι μένει; Μια Τουρκία εντελώς ανοχύρωτη χωρίς πορέια, χωρίς σχέδιο, χωρίς φίλους, χωρίς κόμματα, χωρίς μέλλον. Μια Τουρκία που με το ζόρι πρέπει να κυβερνάται από τονΕρντογάν. Και αυτη ακριβως η αξίωση είναι που την καταστρέφει.

Δείτε το σήμερα: Το τουρκικό ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί κατά 2,4% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, ενώ έχει προηγηθεί συρρίκνωσή του κατά 1,6% το τρίτο τρίμηνο. Η Τουρκια έχει πια αρντηική ανάπτυξη, αν και όταν 

ο Ερντογάν ήταν ένας κανονικός ηγέτης που σεβόταν θεσμούς και Δημοκρατία, η τουρκική οικονομία αναπτυσσόταν σταθερά με ετήσιο μέσον όρο ανάπτυξης το 7%, σημειώνοντας τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές. 

Η συνεχιζόμενη ανάπτυξη οφειλόταν όμως, σε μεγάλο βαθμό στις συνεχείς εισροές ξένου κεφαλαίου που τώρα όχι μόνο δεν σπεύδει να επενδύσει αλλά εγκαταλείπει την χώρα βλεποντας αδιέξοδα.

Η ίδια η τουρκική κοινωνία υποφέρει. Ο πληθωρισμός είναι μονίμως πάνω από το 20%, αποδεικνύοντας μάταιες έως γελοιες τις προσπάθειες της κυβέρνησης να τον αναχαιτίσει προσφέροντας... φτηνά λαχανικά σε κρατικά μανάβικα!

Η αγοραστική δύναμη των Τούρκων μειωθηκε κατά 8,9% το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα και μετά την υποτίμηση της τουρκικής λίρας αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το χρέος των τουρκικών επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα υπερέβαινε τα 250 δισ. δολάρια.

Τέλος ο Ερντογάν πληρώνει την διεθνή πολιτική του αφού δεν έχει πια φίλους. Ένα παράδειγμα είναι ο εμπορικός πόλεμς του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα δασμούς 50%, διπλάσιους δηλαδή από τους αντίστοιχους στον χάλυβα άλλων χωρών.

Η Τουρκία έχει ξεδοντιαστεί.Απομονωμένη, διαιρεμένη, σε πολιτική και κοινωνική σύγχυση, έχει πάρει μια κατηφόρα χωρίς προηγούμενο από την οποία ΔΕΝ πρόκειται να βγεί στο άμεσο μέλλον. Ο Ερντογάν την καταστρέφει για να μείνει στη εξουσία. Και θα την καταστρεφει χωρίς όρια.