Ο άχρωμος κ. Τζιτζικώστας

Τι εκφράζει (και) ο κ. Τζιτζικώστας;

Η πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα θέλει τον επικείμενο πολιτικό ηγέτη να μην μιλά για τίποτε. να εμφανίζεται δημόσια παντού και κάθε μέρα και να έχει μοναδικό σκοπό να μην δυσαρεστήσει καμία κοινωνική ομάδα. Οι υποσχέσεις και οι λόγοι του να είναι γενικολογίες, αφηρημένες προτάσεις, να στηρίζονται σε βαρύγδουπες λέξεις αλλά προσοχή: Να μην λένε τίποτε.

Αυτή η τακτική προτείνεται από τους επικοινωνιολόγους που ετοιμάζουν και τα αντίστοιχα συνθήματα του τίποτα του τύπου "θα τα αλλάξουμε όλα", ή "όλοι μαζί", ή "θα νικήσει η αλήθεια".

Η πολιτική άρχισε να κινείται με τους θλιβερούς νόμους της αγοράς: Δημοσκοπήσεις που μετρούν τι θέλει να ακούσει ο πολίτης, πλασάρισμα του "προϊόντος" (πολιτικός) με την ίδια λογική που προωθείται μια μπύρα κ.ο.κ. Πως θα υπερισχύσεις όμως του αντιπάλου αν δεν λες τίποτε; Με την "αρνητική διαφήμιση" όπου τον δείχνεις να ψεύδεται, να υπόσχεται αυτά που δεν έκανε κ.λ.π.

Σε αυτή την ανήθικη και υποκριτική πρακτική η πλειοψηφία των πολιτών διψά να δει έναν νέο πολιτικό να τολμά και να σπάει τα ταμπού: Να μιλά για τις ζωές μας, να έχει συγκεκριμένες απόψεις, να είναι ξεκάθαρος και τίμιος και με τους ανθρώπους (και με τις λέξεις. Οι λέξεις να αποκαλύπτουν, όχι να συγκαλύπτουν).

Κανείς δεν εμφανίζεται. Δείτε τον μόλις 37 χρόνων υποψήφιο αρχηγό της ΝΔ κ. Τζιτζικώστα. Τι ακριβώς μας λέει; Κανείς δεν γνωρίζει. Τι εκπροσωπεί; Κανείς δεν γνωρίζει. Με τι δεσμεύεται απέναντί μας; Κανείς δεν γνωρίζει. Δεν είπε ποτέ τίποτε για όλα αυτά ο κ.Τζιτζικώστας για νε ξλέρουμε τι εκπροσωπεί και ούτε πρόκειται να πει.

Δεν είναι πολιτικός ετών 37. Είναι πολιτικός ετών 87. Παλαιοκομματικός. κουρασμένος, ίδιος με το παλιό που θα έπρεπε να πολεμήσει αλλά δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ικανότητα να το κάνει.