Να ρωτάτε: Γιατί;

Να ρωτάτε: Γιατί;

Αν θέλετε να αξιολογείται κάθε φορά όσους ασκούν το λειτούργημα της δημοσιογραφίας υπάρχει ένας εξαιρετικά απλός τρόπος για να δείτε αν σας ενημερώνουν σωστά, με μία μόνο λέξη: Γιατί;

Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην είδηση αλλά να εξηγεί και ΓΙΑΤΙ συμβαίνει. Αν εξηγεί τότε κάνει καλά τη δουλειά του. Θα σας δώσω τρία γρήγορα παραδείγματα:

* Παράδειγμα 1: Μας "φλόμωσαν" με την συνομιλία Τόμσεν - Βεσκουλέσκου αν και από την συνομιλία αυτή προκύπτει ότι το ΔΝΤ είναι σφόδρα υπέρ του "κουρέματος" του ελληνικού δανείου (βασική θέση του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και υπέρ του πλεονάσματος μόνο 1,5% του ΑΕΠ (από 3,5%), δηλαδή της μείωσης των φόρων!

Το ερώτημα τώρα: Γιατί ενώ το ΔΝΤ παίρνει θέσεις υπέρ της Ελλάδος, ο ΣΥΡΙΖΑ του επιτίθεται ισχυριζόμενος ότι επιθυμούν... πιστωτικό γεγονός; (!).

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η  οποία ρύθμιση για το χρέος θα αφορούσε τις πληρωμές από το 2022 και μετά οπότε τι θεωρεί πιο... χρήσιμο η κυβέρνηση;  Ένα χάρτινο πόλεμο, τώρα (που θα περάσει αιμοσταγή μέτρα) ανακαλύπτοντας έναν ακόμη "εχθρό" το ΔΝΤ για επικοινωνιακόύς λόγους (κι ας έχει το ΔΝΤ φιλελληνικές προτάσεις).

* Παράδειγμα 2: Τις τελευτάιες ημέρες υπάρχει ραγδαία μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τα Δωδεκάνησα και το Καστελλόριζο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι Τούρκοι δεν θέλουν να κινηθεί ο στόλος του ΝΑΤΟ νοτιότερα της Ικαρίας προς τα αποστρατιωτικοποιημένα Δωδεκάνησα και να δημιουργηθεί τετελεσμένο. Μηδένισαν τις προσφυγικές ροές που σημαίνει ότι ΜΠΟΡΟΥΝ να τις ελέγχουν απολύτως.

* Παράδειγμα 3: Ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν εμπλακεί στην Συρία στον πόλεμο κατά του ISIS. Γιατί αποσύρει δυνάμεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γιατί μετά την ανακατάληψη της Παλμύρας και άλλων εδαφών από το Ισλαμικό Κράτος, ΔΕΝ τις χρειάζεται! Πλέον για τις επιθέσεις κατά του ISIS αρκέι το 1/3 των δυνάμεων του, οι υπόλοιπες μπορούν να αποσυρθούν (με λίγα λόγια δεν φεύγει, είναι πάντα εκεί στο πεδίο της μάχης, με όσες δυνάμεις απαιτούνται).

Κάθε φορά που σας "σερβίρουν" μια είδηση λοιπόν να σκέπτεστε: Γιατί; Αν σας απαντούν είναι καλοί δημοσιογράφοι, αν δεν σας απαντούν δεν είναι δημοσιογράφοι, εκφωνητές είναι ή αφηγούνται γραπτώς ότι ήδη ξέρετε. Δεν κάνουν για τη δουλειά (λειτούργημα...)