Μόνο η αλήθεια σώζει

Μόνο η αλήθεια σώζει

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν "κάτι επιτέλους να αλλάξει" Πληθαίνουν και οι φωνές όσων δημόσια καταγγέλουν πια με δύναμη, το κράτος των πολιτικών που μη σεβόμενο τίποτε καταστρέφει τη χώρα για ίδιον όφελος.

Είναι μια μικρή λάμψη ελπίδας να βλέπεις ότι η παρατεταμένη σιωπή όσων μπορούν να μιλήσουν "σπάει" και η αδιαφορία να δίνει τη θέση της στον καταγγελτικό λόγο.

Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι πρέπει να μιλούν με ειλικρίνεια, με δύναμη και με σκληρότητα κάποιες φορές γιατί πως να περιγράψεις την φαυλότητα; Έχει κόστος (ακούω π.χ. ότι είμαι δεξιός αν και ποτέ δεν ψήφισα δεξιά...) αλλά αυτό το τίμημα είναι ασήμαντο, αδιάφορο. Κάνε αυτό που πρέπει, είναι η σωστή συνταγή. 

Με βάση αυτό το σκεπτικό διαβάστε τον Κώστα Καλλίτση ("Καθημερινή") που γράφει:

"... Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς. Η χώρα τυλίγεται σε ένα τοξικό νέφος, με τη δηλητηριώδη φημολογία γύρω από όσα είτε έγιναν είτε γίνονται σε ελληνικές τράπεζες, με την επαναφορά των σχολίων περί των «νταβατζήδων» που διαφεντεύουν τη χώρα μας και τις αγορές της, με την ευθεία διατύπωση κατηγοριών για καταχρήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, που κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα δίκτυα των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των αγορών. 

Υπονομεύεται η προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές, να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις, με κάθε σκάνδαλο τα διεθνή κεφάλαια λαμβάνουν αποστάσεις και τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται κατά μερικούς πόντους. Γίνεται διστακτικός ο ξένος επενδυτής, που σκέφτεται ότι (όπως παλιά…) πρέπει να περάσει από διάφορους πάγκους για να κάνει δουλειά στην Ελλάδα. 

Γίνεται επιφυλακτικός ο ξένος δανειστής να πάρει το ρίσκο μιας τέτοιας χώρας, με αποτέλεσμα να αυξάνει το επιτόκιο που ζητάει (και) από μια καλή, υγιή ελληνική επιχείρηση.

Το πιο τραυματικό από όλα: η Ελλάδα γονάτισε από την κρίση. Η διαφθορά αποδεικνύεται εξόχως ανθεκτική. Τη βοηθάει και το γεγονός πως διαθέτει –εκτός από πακτωλό αργυρίων– και τη δέουσα ευελιξία".