Λαο Τσε και Ryanair

Λαο Τσε και Ryanair

Όταν ο Λάο Τσε είπε πως "ένας δρόμος χιλίων μιλίων ξεκινά με ένα βήμα", δεν είχε υπόψιν του την Ryanair. Τότε θα έλεγε ότι "ένας δρόμος χιλίων μιλίων (με την Ryanair) ξεκινά τρέχοντας 3-4 χιλιόμετρα μέσα στο αεροδρόμιο είτε πριν φύγεις, είτε αφού φτάσεις".

Η Ryanair σαν εταιρεία χαμηλού κόστους επιβιβάζει και αποβιβάζει στις πιο απομακρυσμένες (και φθηνές... ), εξόδους κάθε αεροδρομίου. Επίσης δεν χρησιμοποιεί φυσούνες οπότε κράτα και μια ομπρέλα γιατί είτε βρέχει είτε σε καίει ο ήλιος θα την χρειαστείς.

Ακόμη όταν λέμε Ryanair δεν εννοούμε επαφή με ανθρώπους αλλά με κομπιούτερ. Είναι βαρύτερη η βαλίτσα; 50 ευρώ αλλιώς δεν πετάς. Καθυστέρησες μόλις ένα δευτερόλεπτο να κάνεις ηλεκτρονικό check in; Πάλι 50 ευρώ πρόστιμο. Το κομπιούτερ σε πετάει έξω από την λίστα επιβατών για πολλά, την ώρα που οι υπάλληλοι της εταιρείας σε κοιτούν ανήμποροι... Δεν μπορούν να επέμβουν.

Μέσα στο αεροπλάνο όλα είναι από δεύτερα υλικά, (π.χ.καθίσματα), δεν υπάρχουν έντυπα, ούτε φαγητό αν δεν πληρώσεις, ενώ αν πνιγείς και θέλεις νερό μάλλον το αγοράζεις κι αυτό.

Ωστόσο η Ryanair δεν είναι τυχαία η μεγαλύτερη Low coste εταιρεία στον κόσμο με 157 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως. Για πολλούς σημασία έχει ότι βρίσκουν φτηνά εισιτήρια ταξιδεύοντας με ασφάλεια γιατί ευτυχώς στη συντήρηση των αεροσκαφών η Ryanair είναι βέβαιο ότι δεν κάνει εκπτώσεις.