Κούρεμα

Κούρεμα 

Μπορώ να ανασύρω ένα άρθρο μου από το 2012 στο οποίο έγραφα ότι το χρέος της Ελλάδας υποχρεωτικά ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΤΕΙ σε βάθος χρόνου, γιατί είναι πρακτικά αδύνατον να εξοφληθεί. Στο θέμα επανήλθα κι άλλες φορές στηλιτεύοντας π.χ. τον ΣΥΡΙΖΑ που σαν αντιπολίτευση και στη συνέχεια σαν κυβέρνηση ζητούσε "εδώ και τώρα" ρύθμιση του χρέους.

Το επιχείρημα μου σε εκέινα τα άρθρα ήταν απλό: Σε έχουν δανείσει κράτη - δηλαδή λαοί - μολίς πριν λίγα χρόνια με 183 δισ. ευρώ και εσύ α) Τους βρίζεις ότι είναι τοκογλύφοι (ενώ σε δανείζουν με μικρότερο επιτόκιο από ότι δανείζονται αυτοί), θυμώνοντας τους πολίτες τους και β) Τους ζητάς σχεδόν αμέσως να στο "κουρέψουν", δηλαδή να σου ΧΑΡΙΣΟΥΝ λεφτά. 

Ωστόσο από τότε έγραφα ότι το χρέος θα κουρευτεί αναγκαστικά μόνο που θα γίνει μερικές δεκαετίες μετά, όταν θα είναι ένα ξεχασμένο θέμα και καμία κυβέρνηση ευρωπαΊκού κράτους δεν θα χρειαστεί να απολογηθεί στους πολίτες της γι αυτό.  

Όταν τα έγραφα αυτά (που απαιτούν απλή λογική τίποτε περισσότερο), το πολιτικό σύστημα πάντα ανίκανο και χαμένο στην φρίκη των τηλεπαραθύρων, οργάνωνε μέχρι και διαδηλώσεις κατά των... τοκογλύφων δανειστών. Ουδείς μπορούσε να περιγράψει τα απλά που σας προανέφερα, ένδειξη μιας βαριάς πνευματικής ανεπάρκειας που σαρώνει τη χώρα στην ελίτ της εξουσίας.

Τα υπενθυμίζω όλα αυτά γιατί έρχεται ο Μακρόν στην Ελλάδα και τι (μας) είπε; Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα γίνει "μοιράια". Ο Μακρόν γνωρίζει, όπως και ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ ότι στον σωστό χρόνο με ένα λεκτικό τρικ, θα χαριστεί στην Ελλάδα ακόμη και το 40% του χρέους της προς αυτούς. Θα γίνει βελούδινα, ανώδυνα.

Το πρόβλημα μας λοιπόν δεν το χρέος τελικά, αλλά ότι αυτό που είπε ο Μακρόν, δεν μπορούσε να το πει ούτε ένας Έλληνας πολιτικός 8 χρόνια τώρα.