Καταφεύγουν στην παραοικονομία

Καταφεύγουν στην παραοικονομία

Η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Κι όμως: Για πρώτη φορά τα ευρώ που κυκλοφορούν ξεπερνούν σε αξία το 1 τρισεκατομμύριο - φθάνουν για την ακρίβεια στα 1,0172 τρισεκατομμύρια! 

Όπως επισημαίνει η γαλλική «Le Figaro», είναι δυνατόν η ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύχθηκε μόνο κατά 1,3% το 2014 και το χρήμα που κυκλοφορεί να αυξήθηκε κατά 6,4%; Ναι είναι δυνατόν και η εξήγηση (κατά ένα μέρος...) από την γαλλική εφημερίδα:

"... Αιτία είναι η αύξηση της μαύρης εργασίας, απότοκο της όλο και μεγαλύτερης απροθυμίας των εργοδοτών να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές. Και η πληρωμή υπηρεσιών που δεν καταγράφονται φορολογικά και ασφαλιστικά γίνεται με μετρητά».

Είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι, ότι όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη καταφεύγουν στην παραοικονομία για να διασώσουν αυτούς. Δεν έχουν εισοδήματα ώστε να μπορούν να πληρώσουν φόρους , σε χώρες όπως η Ελλάδα δε όπου οι φόροι είναι επί ανύπαρκτων εισοδημάτων (τεκμήρια), η παραοικονομία επιβάλλεται εκ των πραγμάτων.

Δίπλα λοιπόν από την δηλούμενη οικονομία έχει δημιουργηθεί μια δεύτερη, που δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, διακινείται χέρι - χέρι, δεν χρειάζεται αποδείξεις για αγορές και συναλλάσσεται κυρίως με αντίστοιχους της παραοικονομίας. Υπεράνω όλων η επιβίωση.