Ισχύς και ηθική

Ισχύς και ηθική

Δείτε τι γράφει το Bloomberg: «Το 416 π.Χ. ο στρατός της Αθήνας μετέβη στο μικρό και ουδέτερο νησί της Μήλου. Οι Αθηναίοι ζήτησαν από τους Μήλιους να υποταχθούν, ειδάλλως θα εξαλείφονταν.

Έκπληκτοι, οι Μήλιοι, επικαλέστηκαν την ηθική, τη δικαιοσύνη, τον νόμο, ακόμη και τους Θεούς. Οι Αθηναίοι απάντησαν: “Έχετε απλώς να επιλέξετε μεταξύ του να κάνετε ότι σας είπαμε ή να καταστραφείτε. Μην σπαταλάτε τον χρόνο μας”. 

Τελικά οι Αθηναίοι σκότωσαν όλους τους ενήλικους άνδρες και πούλησαν τις γυναίκες και τα παιδιά ως σκλάβους. Στη συνέχεια, έστειλαν περίπου 500 αποίκους να κατοικήσουν στο νησί.

Σύμφωνα με το Bloomberg,  το παραπάνω κείμενο, στο οποίο περιγράφεται στο έργο του Θουκυδίδη για την «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» αποτυπώνεται όλη η ουσία των διεθνών σχέσεων, συνιστώντας ένα καλό εγχειρίδιο κατανόησης του σημερινού κόσμου.

Στον διάλογο μεταξύ Αθηναίων και Μήλιων αντικατοπτρίζονται οι δύο παραδοσιακές προσεγγίσεις της πολιτικής.

  • Ο ρεαλισμός των Αθηναίων που αποκωδικοποιεί τον κόσμο ως μία «σκηνή, η οποία οργανώνεται αποκλειστικά από την ισχύ και το συμφέρον».
  • Ο ιδεαλισμός των Μήλιων, ο οποίος συχνά αναπτύσσεται ως διεθνές δίκαιο και εντάσσεται στα κείμενα των Ηνωμένων Εθνών και της Ε.Ε., με στόχο την προστασία του αδύναμου από τον δυνατό και την κοινή ωφέλεια.
Κατά το Bloomberg, σήμερα πολιτέυονται με βάση την όποια ισχύ ο Πόυτιν, ο Ερντογάν, ακόμα και ο Τραμπ αδιαφορώντας για ηθική και αξίες. Με αυτές πορεύεται μόνο η Ευρώπη που όμως "θα έπρεπε να έχει φροντίσει να έχει και ισχύ. (ΣΣ: Θα ήταν το ιδανικό)"