Ιδού ποια ακίνητα θέλουν οι Τράπεζες

Ιδού ποια ακίνητα θέλουν οι Τράπεζες (όχι την πρώτη κατοικία)

Όπως έχω ξαναγράψει ζούμε μια περίεργη εποχή όπου η ενημέρωση - πληροφόρηση είναι στα χειρότερά της. Αυτοί που "δημιουργούν" ειδήσεις δεν μπορούν να τις περιγράψουν σωστά και αυτοί που τις ακούουν ή τις διαβάζουν δεν μπορούν να τις καταλάβουν.

Ζούμε όχι την εποχή της πληροφορίας αλλά την εποχή της σύγχισης λοιπόν. Άντε πάλι με ένα παράδειγμα:

Η ΕΙΔΗΣΗ: Με βάση τα μνημονιακά μέτρα, στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα προηγούνται πλέον οι Τράπεζες και όχι το Δημόσιο όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Η κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να μας εξηγήσει το γιατί. Πολλοί βουλευτές και ΜΜΕ, πραγματικά ανήσυχοι μιλούν για στοχοποίηση της πρώτης κατοικίας.

Οι πολίτες έντρομοι σκέπτονται ότι πλησιάζει η ώρα που θα χάσουν και το σπίτι του (για πολλούς είναι το τελευταίο που τους απέμεινε, έχοντας χάσει την εργασία τους και κάθε άλλο εισόδημα).

Η ΑΛΗΘΕΙΑ: Πρόκειται για μια έμμεση ισχυρή ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ των Τραπεζών, οι οποίες ΔΕΝ θέλουν την πρώτη κατοικία αλλά την μεγάλη ακίνητη περιουσία εταιρειών που έπεσαν έξω, ιδιωτών που είναι μπαταχτσήδες αν και έχουν πολλά ακίνητα κ.α.

Μέχρι σήμερα η Τράπεζα που είχε δώσει πολλά χρήματα σε μια εταιρεία δεν μπορούσε να πάρει το ακίνητο ακόμη και αν η εταιρεία είχε κλείσει αν υπήρχαν χρέη στο Δημόσιο. Αυτό "μπλόκαρε" τα πάντα: Το Δημόσιο δεν προχωρούσε σε πλειστηριασμούς, αν προχωρούσε ήσαν άγονοι. όλα ήσαν φρακαρισμένα.

Τώρα με τις Τράπεζες να προηγούνται, ακίνητα υψηλής αξίας θα περάσουν στο ενεργητικό τους και θα διατεθούν γρήγορα σε πενδυτικά προγράμματα ή θα πωληθούν πάλι γρήγορα σε καλές τιμές. Είναι μια αναγκαία ανάσα για το τραπεζικό σύστημα.

Όσο για την πρώτη κατοικία οι Τράπεζες δεν θέλουν να συμμετάσχουν σε ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα κατασχέσεων, ενώ για τα περισσότερα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια έχουν εισπράξει ουκ ολίγα (σε πολλές περιπτώσεις έχουν πάρει πίσω ότι χρηματοδότησαν και με κάποιο τόκο. Οι οφειλές που εμφανίζονται είναι της κρίσης δηλαδή πλασματικές). 

Πιστεύω ότι θα υπάρξει μόνιμη μέριμνα για ακίνητα αξίας έως 200.000 ευρώ, με εισόδημα 'εως 35.000 ευρώ, δηλαδή θα υπάρξει μια δίκαιη διαχείριση αν τα δάενια που πρέπει να πληρωθούν κουρευτούν κιόλας για τους τόκους που φορτώθηκαν στην ύφεση.