Η παραοικονομία των φτωχών

Η παραοικονομία των φτωχών

Ο πρόεδρος της Eurobank και επικεφαλής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Ν. Καραμούζης είναι ένας εξαιρετικός αναλυτής για την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας και πάντοτε προκαλούν αίσθηση οι τοποθετήσεις του.

Τώρα προτέινει, όλες οι συναλλαγές και οι πληρωμές των επιχειρήσεων να γίνονται μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, όπως γίνεται με τους μισθούς και τις ασφαλιστικές εισφορές. Δηλαδή κάθε πληρωμή, μικρή ή μεγάλη να καταβάλεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζών. Το χαρτονόμισμα να εξαφανιστεί.

Δεν γνωρίζω επακριβώς που θα οδηγούσε κάτι τέτοιο, ωστόσο ακόμα και αν συμβεί, δίπλα από την νόμιμη οικονομία των κάθε είδους συναλλαγών, θα υπάρχει η κοινωνία των μη εχόντων που δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει.

Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν φορολογικές ενημερότητες - μόνο στην Ελλάδα υφίσταται αυτός ο αποκλεισμός - έχουν κατασχεμένους λογαριασμούς, αδυνατούν να έχουν οποιαδήποτε πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Οι άνθρωποι αυτοί επιβιώνουν ΜΟΝΟ σε περιβάλλον παραοικονομίας όπου τίποτε δεν τους κυνηγά, δεν πληρώνουν φόρους, δεν καταθέτουν καν φορολογικές δηλώσεις κάθε πρόστιμο το αφήνουν απλήρωτο, είναι σύγχρονοι φτωχοδιάβολοι στο περιθώριο της κανονικότητας.

Γι αυτούς δεν υπάρχει η ελάχιστη φροντίδα, κανείς δεν του λογαριάζει. Συνεπώς ένα μέτρο όπως οι ηλεκτρονικές πληρωμές τους αφήνει παγερά αδιάφορους. Το κράτος για μια ακόμη φορά δεν ασχολείται μαζί τους.

Σε μια κοινωνία που θα σεβόταν το σύνολο των πολιτών της, η κύρια μέριμνα θα έπρεπε να ήταν η επανένταξη των φτωχοδιάβολων στην φυσιολογική ζωή. Στην Ελλάδα του πρωτογονισμού και της ανισότητας, τα μόνα μέτρα που αναγγέλονται αφορόυν τους έχοντες. Οι υπόλοιποι δεν λογαριάζονται.

Η πραγματική λύση φυσικά θα ήταν η μείωση της φορολογίας, το μικρό κράτος, η μηδενική γραφειοκρατία, το σχέδιο. Όσο δεν κάνουν τίποτε για όλα αυτά ασχολούνται με τεχνικά ζητήματα όπως το πως να διακινούμε ηλεκτρονικά το χρήμα που δεν έχουμε.