Η ΝΔ δεν τολμά να αλλάξει

Η ΝΔ δεν τολμά να αλλάξει

Mια νίκη Τζιτζικώστα στη ΝΔ - δηλαδή ενός πολιτικού μόλις 37 ετών - θα φέρει αυτομάτως την μαζική αποστρατεία εκατοντάδων κουρασμένων και αφυδατωμένων στελεχών του κόμματος. Όλη η παλιά φρουρά της ΝΔ που επί 30 χρόνια εναλλάσσεται σε καρέκλες εξουσίας και που δεν έχει τίποτε να προσφέρει πια, θα συνταξιοδοτηθεί.

Δεν είναι αστείο. Αν ένας 40χρονος αναλάβει τη ΝΔ η ανανέωση στο κόμμα θα είναι σαρωτική και όλα τα πρόσωπα που χρόνια τώρα μπαίνουν στα σπίτια μας από τα τηλεπαράθυρα θα εξαφανιστούν. Να γιατί ο κ. Μεϊμαράκης ετών 61, είναι υποτίθεται η λύση για το κόμμα. Γιατί απλούστατα τα τελειωμένα πρόσωπα της ΝΔ μένουν στις θέσεις τους έστω και αν αυτό υπονομεύει πλήρως το μέλλον της.

Υπάρχει βέβαια μια πραγματική ανησυχία. Μήπως όταν το κόμμα περάσει στα χέρια ενός 40χρονου διασπαστεί; Ναι είναι πιθανόν η ακροδεξιά πλευρά της ΝΔ (που προσήλθε σε αυτήν μέσω Σαμαρά), να αποφασίσει να φτιάξει το νέο ΛΑΟΣ, αυτό όμως είναι ένα ασήμαντο πρόβλημα αφού οι συνταξιοδοτηθέντες του κόμματος μπορούν να εγγυηθούν εύκολα την ενότητα της ΝΔ. (Άλλωστε οι ίδιοι δεν έχουν που αλλού... να πάνε!).

Το παλιό σύστημα στη ΝΔ που εξακολουθεί να μοιράζεται προβολή, εξουσία και ρόλους, δεν θέλει να φύγει. Θεωρεί τον Μεϊμαράκη μια καλή ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ λύση ώσπου να βρεθεί ίσως ένας δικός τους 40άρης ώστε με αυτόν μπροστά να εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο στο κόμμα.

Τα δεδομένα είναι πάντως απλά: Η ΝΔ όφειλε να διερευνήσει ποια νέα πρόσωπα μπορούν να διεκδικήσουν την αρχηγία και αυτά να προωθηθούν στις διαδικασίες εκλογής. Όλα τα παλιά πρόσωπα να αποχωρήσουν από τις καρέκλες και να παραμείνουν εγγυητές της ενότητας και της νέας πορείας.

Δυστυχώς τώρα οι δυο δρόμοι έχουν φουρτούνες. Αν κερδίσει ο κ. Μείμαράκης τι περισσότερο μπορεί να περιμένει κανείς από μια ΝΔ παλαιών προσώπων; Τίποτε. Αν από την άλλη κερδίσει ο Τζιτζικώστας (θυμηθείτε ότι στο δημοψήφισμα οργισμένοι πολίτες ψήφισαν αποφάσισαν και ψήφισαν την τελευταία στιγμή "όχι"  μη αντέχοντας τις παραινέσεις των παλιών πολιτικών προσώπων), τότε η ΝΔ θα είναι εντελώς απροετοίμαστη να ανανεωθεί ομαλά και σε πρόσωπα και σε ιδέες.