Η μάταιη κόντρα Ερντογάν

Η μάταιη κόντρα Ερντογάν

Ο Ερντογάν είναι παγκοσμίως ο πρώτος ηγέτης χώρας που βάλλει κατά του άπληστου και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, το οποίο περιφρονώντας τα πολιτικά συστήματα είναι σε θέση να οδηγήσει σε οικονομική κατάρρευση όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά και ολόκληρα κράτη.

Υπεραπλουστευμένα μπορούμε να πούμε ότι πλέον οι οικονομίες κρατών και επιχειρήσεων δεν εξαρτώνται από την παραγωγή και τις πραγματικές τους δυνατότητες, αλλά από την καλή ή κακή είδηση. 

Αρκεί μια κακή είδηση για να καταρρεύσουν μετοχές εταιρειών, να αυξηθούν χωρίς κάνενα λόγο τιμές προίόντων, να αυξηθούν δραματικά τα ομόλογα δανεισμού κρατών, να πέσει η ισοτιμία νομισμάτων.

Ο Ερντογάν δίνει έναν μάταιο αγώνα, δεν θα μπορέσει να κερδίσει αυτή την άνιση μάχη που έχει να κάνει με τον εξής παραλογισμό:  Ιδιώτες να καθορίζουν τις οικονομίες των κρατών. Που είναι ο παραλογισμός; Ενώ ΜΟΝΟ τα κράτη τυπώνουν χρήμα (και μάλιστα όσο θέλουν...) στο τέλος έχουμε την εξής εικόνα: Τα κράτη να δανείζονται από ιδιώτες τα χρήματα που έχουν... τυπώσει και στο τέλος να καταχρεώνονται σε αυτούς!

Για παράδειγμα, η Τουρκία, πέρα από την πτώση της λίρας λόγω... φημών,  το πραγματικό της πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει να αποπληρώσει εξωτερικό χρέος ύψους 179 δις δολαρίων έως τον Ιούλιο του 2019, ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ της. Δεν τα έχει. Οπότε (και) η Τουρκία χρωστά σε ιδιώτες... 

Με λίγα λόγια οι αξιολογήσεις ιδιωτών για την οικονομία της λίρας ρίχνουν την ισοτιμία της λίρας, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες και πάλι να δανείζουν σφίγγοντας τον λαιμό της Τουρκίας με μεγαλύτερα επιτόκια. Τι έχει απομείνει στην Τουρκία; Να τυπώνει όσες λίρες θέλει...