Η απέραντη μοναξιά του κ. Σαμαρά

Η απέραντη μοναξιά του κ. Σαμαρά

 

Ο διάσημος αμερικανός σκακιστής Μπόμπι Φίσερ έλεγε πως η κορυφαία στιγμή του σε κάθε παρτίδα ήταν όταν έβλεπε τον αντίπαλό του "να συνειδητοποιεί ότι η ήττα του είναι αναπόφευκτη". Όταν δηλαδή ο κύβος είχε ριφθεί και δεν υπήρχε επιστροφή.

Ο Φίσερ είχε την διαστροφή να απολαμβάνει την ψυχολογική κατάρρευση του αντιπάλου του. Γι αυτό έπαιζε! Όμως όλοι γνωρίζουμε ότι μια επερχόμενη ήττα που δεν είναι δυνατόν να αποτραπεί, πρωτίστως συγκλονίζει συνθέμελα αυτόν που την βιώνει, χωρίς να έχει σημασία αν έχει κάποιον απέναντί του.

Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται ένα κλικ πριν την οριστική του ήττα. Δεν γνωρίζω αν κάποιος... Φίσερ ακριβώς απέναντί του περιμένει την στιγμή της συντριβής του για να την απολάυσει. Γνωρίζω όμως ότι ο ίδιος ζυγίζοντας την κατάσταση, συνειδητοποιεί ότι έρχεται το τέλος.

Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε είναι ψευδής, φορμπηχτικός και εικονικός. Οι δανειστές προτιμούν να στηρίζουν τα συμφωνηθέντα με την χώρα και όχι την πολιτική του επιβίωση. Η οικονομία είναι σε τέλμα διαρκείας αφού ποτέ δεν θεμοθέτησε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης. Οι 180 βουλευτές για να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και να μην πέσει είναι άπιαστο όνειρο. Τα συνήθη τρικ, (ψήφος εμπιστοσύνης, αναθεώρηση Συντάγματος, εκδηλώσεις-ομιλίες) δεν προσφέρουν τίποτε. Ο κ. Σαμαράς έφτασε σε τοίχο : δεν μπορεί να πείσει κανέναν πια.

Το χειρότερο : Στην ελλήνική κοινωνία δημιουργείται ρεύμα υπέρ των πρόωρων εκλογών που θα δημιουργήσουν ένα αντίστοιχο ρεύμα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που σύντομα θα καταγραφεί και δημοσκοπικά. Σε λίγο, θα τον εγκαταλείψουν και τα συστημικά ΜΜΕ "παίζοντας" με τους επόμενους κυβερνήτες.

Τι ζει σιγά - σιγά ο κ. Σαμαράς; Μια μοναξιά που θα μεγαλώνει συνεχώς, αφού θα τον εγκαταλείπουν ψηφοφόροι, συνεργάτες, σχέσεις εξουσίας κ.α. Όμως έτσι είναι η ζωή. Ο κάθε ένας από εμάς κάποια στιγμή, εισπράττει ακριβώς ότι του αξίζει. Φαίνεται πως για τον κ. Σαμαρά αυτή η στιγμή πλησιάζει.