Επιστολές και διαπραγμάτευση

Οι επιστολές δεν είναι διαπραγμάτευση

Η κυβέρνηση Τσίπρα ακολουθεί λάθος δρόμο. Είναι ο δρόμος του οικονομολόγου Βαρουφάκη που ενώ παίρνει άριστα στη θεωρία, παίρνει μηδέν στην πολιτική. 

Στην θεωρία Βαρουφάκη μπορείς να στέλνεις εκθέσεις ιδεών στο Eurogroup και να αξιώνεις νέα δανεικά.

Μάλιστα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενισχύει αυτή την τακτική δηλώνοντας ότι "είναι θέμα της ίδιας της χώρας πως θα διεκπεραιωθούν οι εκθέσεις ιδεών - δεν χρειάζεται να κοστολογηθούν προς του δανειστές".

Στην πράξη της ρεαλιστικής πολιτικής όμως δείτε: Η ΕΚΤ μέσω του κ. Ντράγκι απέρριψε και τις τρεις προτάσεις που υπέβαλε αγωνιωδώς η ελληνική κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθεί ήτοι, α)την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, β) την αύξηση του ορίου των εντόκων που μπορούν να κατέχουν οι τράπεζες και γ) την συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Όσο ο Βαρουφάκης στέλνει επιστολές, η χώρα βουλιάζει και σαν κράτος και σαν πραγματική οικονομία. Οπότε; 

Ακόμα και αν η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει εκλογές ή δημοψήφισμα και πάρει 90% η υπόλοιπη Ευρώπη παγερά αδιάφορη θα του δηλώνει: "Εξακολουθείς και χάνεις χρόνο. Γιατί;"

Το εκπληκτικό είναι ότι η ΕΕ παρασκηνιακά έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι θέλει να στείλει την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ. "Στείλτε ένα κοστολογημένο πρόγραμμα να μπορέσουμε να σας τα δώσουμε"... εκλιπαρούν.

Όμως με βάση τον θεωρητικό κ. Βαρουφάκη κοστολογήσεις δεν μπορούν να γίνουν, γιατί "μπορεί να πέσουν έξω".Πρωτοφανής άποψη φυσικά. Σε όλο τον πλανήτη οι πάντες κοστολογούν (κράτη, επιχειρήσεις, οικογένειες) κι ας πέφτουν συχνά έξω, τι να κάνουμε; Αλλά είπαμε: Η θεωρία Βαρουφάκη νικά προς το παρόν την πολιτική Τσίπρα. Ας ελπίσουμε όχι για πολύ ακόμη.