Ελλάδα και Εσθονία

Ελλάδα και Εσθονία

Η Εσθονία είναι μια μικρή χώρα των 1.400.000 κατοίκων, που ιδρύθηκε μόλις το 1991. Σήμερα έχει συγκεντρώσει την παγκόσμια προσοχή γιατί αναδεικνύεται σε πρωταθλήτρια στην Ψηφιακή Επανάσταση: Για παράδειγμα μια εταιρεία μπορεί να ιδρυθεί και να κάνει έναρξη συναλλαγών  μόλις σε 18 λεπτά, με το συμπλήρωμα μιας φόρμας στο κομπιούτερ!

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο της περίπτωσή της, είδα ότι από το 2005, οι πολίτες της Εσθονίας ψηφίζουν χωρίς κάλπη, δηλαδή ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου! Μπορείτε να το φανταστείτε; Να ψηφίζουμε από το κινητό μας τηλέφωνο με ασφάλεια και μηδενική ταλαιπωρία;

Αν η Ελλάδα εφάρμοζε κάτι αντίστοιχο, τότε θα μπορούσαν να ψηφίζουν όσοι... ΔΕΝ ψηφίζουν γιατί: 

- Βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε λόγω υποχρεώσεων είτε γιατί έχουν μεταναστεύσει. Είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά για να ψηφίσουν πρέπει να έρθουν Ελλάδα!

- Δεν έχουν χρήματα να μεταβούν στις γενέτειρές τους. Κάποιος που ζει στην Αθήνα και ψηφίζει π.χ. στις Σέρρες χρειάζεται 300 ευρώ έξοδα μετακίνησης (διόδια , κάυσιμα...)

- Ενεργοί πολιτικά και κοινωνικά υπερήλικες δεν μπορούν να μετακινηθούν μέχρι τα εκλογικά τμήματα και αναγκαστικά απέχουν.

Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική κάλπη μέσω υπολογιστών και κινητών, θα ξεπερνούσε το 90%, όταν σήμερα ψηφίζει μόνο το 50% και άλλο τόσο απεχει (οι περισσότεροι θέλουν όπως είπαμε, αλλά δεν μπορούν).

Σε μια τέτοια περίπτωση, η ποιότητα της Δημοκρατίας θα ανέβαινε σε υψηλά επίπεδα (τώρα είναι βαθιά ελλειματική αφού ΕΜΠΟΔΙΖΟΝΤΑΙ πολίτες απ-ό το εκλογικό τους δικαίωμα) αλλά αυτό το τελευταίο δεν ενδιαφέρει κανέναν πια σε αυτή τη χώρα. 

Εδώ είναι Ελλάδα, κράτος 188 χρόνων, Όχι Εσθονία κράτος 27 χρόνων! Εμείς ψηφίσουμε με χαρτούρες, ουρές και βέβαια οι μισοί. Έχουμε σύστημα.