Δεν υπάρχει σχέδιο για το ασφαλιστικό

Δεν υπάρχει σχέδιο για το ασφαλιστικό

Το σχέδιο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν είναι μεταρρύθμιση. Απλώς η κυβέρνηση θέλει να λέει ότι δεν μειώνει τις συντάξεις αν και μειώνει ΟΛΕΣ τις νέες συντάξεις ενώ μειώνει και τις παλαιές από το 2018. 

Πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα αφού οι αιτίες που το δημιουργούν δεν αγγίζονται: Η υψηλή ανεργία που δεν συνεισφέρει στις εισφορές, οι χαμηλοί μισθοί (άρα και οι αντίστοιχες χαμηλές εισφορές), η μείωση των επιχειρήσεων, η αδυναμία πολλών να πληρώσουν τα υψηλότερα τέλη στην Ευρώπη και κυρίως τα εκατομμύρια των συνταξιούχων (πάνω από 300.000 είναι σε αναμονή) είναι πάντα οι βασικές αιτίες που το ασφαλιστικό είναι  άλυτο πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα δίκιο: Το ασφαλιστικό δημιουργήθηκε δεκαετίες πίσω όχι τώρα όμως ας θυμηθούμε: Οι νυν κυβερνώντες δεν ήσαν που είχαν βγει στα κεραμίδια για να μην γίνει πράξη το σχέδιο Γαννίτση; Οι ίδιοι δεν έλεγαν ότι θα επαναφέρουν την 13η σύνταξη αποδεικνύοντας ότι δεν είχαν ιδέα για το τι θα παραλάβουν; 

Είναι εξουθενωτικό για την κοινή λογική όλων μας να γνωρίζουμε ότι και αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιλύσει το ασφαλιστικό και πως όποιες θυσίες και να γίνουν θα πάνε χαμένες. Είναι βαθιά απογοητευτικό να μην υπάρχει ούτε και τώρα ένα σχέδιο που να αντιμετωπίζει το αδιέξοδο.

Υπό αυτές τις συνθήκες αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα προτείνει ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης για το ασφαλιστικό. Πόσο ρεαλιστικό θα είναι το δικό του σχέδιο (όπως είπαμε δεν υπάρχει κι άλλο) και αν θα μπορούσαν να το δεχθούν οι δανειστές. Ακόμα καλύτερα αν θα το δεχόταν και η κυβέρνηση στη συζήτηση στη Βουλή.