Ανελεύθερος Τύπος (Ελλάδα-Τουρκία)

Ανελεύθερος Τύπος (Ελλάδα - Τουρκία)

Στην Ελλάδα η Δημοσιογραφία ζει μια ανείπωτη καταστροφή. Χιλιάδες επαγγελματίες δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν ή να αναζητήσουν άλλο επάγγελμα για να βιοποριστούν (οι περισσότεροι δεν βρήκαν φυσικά).

Άλλοι αναγκάστηκαν να υποταχθούν στην εξουσία και να γίνουν φερέφωνα της, ή να εργάζονται "από δω κι από κει" για λίγα ψυχία.

Η αρχική καταστροφή είναι αμέσως ορατή και είναι η οικονομική. Άνθρωποι που είχαν μια καλά οργανωμένη ζωή ξαφνικά βρέθηκαν κυριολεκτικά στα αζήτητα. Πίσω όμως από την αρχική καταστροφή, υπάρχει μια άλλη δεύτερη, αξιακή, που έχει διαλύσει αυτό το πανέμορφο λειτούργημα. Όσοι εργάζονται πια στα ΜΜΕ έχουν υποδουλωθεί στην εξουσία, διαπιστώνοντας ότι αυτός ειναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουν.

Έχουν υποδουλωθεί στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ που επιβάλλουν την "γραμμή ψεύδους" που πρέπει να υπηρετηθεί για να εξυπηρετήσουν τα συμφ'εροντά τους.. Έχουν υποδουλωθεί στον ερασιτεχνισμό που υπάρχει πια ακόμα και στα μεγάλα ΜΜΕ (η φθήνια τρώει το... ρεπορτάζ στην περίπτωσή μας). Έχουν υποδουλωθεί από το πολιτικό σύστημα που αν ενοχληθεί ξέρει να σε ξαποστείλει...

Τα γράφω αυτά με αφορμή τις 2.000 καταγεγραμμένες εκδιώξεις δημοσιογράφων που έχει επιβάλλει ο Ερντογάν στην Τουρκία (που δεν έχει οικονομική κρίση). Εκεί άλλοι απολύθηκαν κατ΄εντολήν, άλλοι διώχθηκαν ομαδικά από τα έντυπά τους και άλλοι φυλακίστηκαν..!

Έτσι, Ελλάδα και Τουρκία ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες,  έφτασαν στο ίδιο ακριβώς σημείο : Έχουν ανελεύθερο Τύπο.