Έχεις την πλειοψηφία;

Κύριε Τσίπρα ξέρετε από πλειοψηφίες;

Στην πολιτική, μεγαλύτερη πρακτική αξία ακόμα και από την ιδεολογία έχει η αριθμητική πλειοψηφία. Στις γενικές συνελεύσεις, στις συνεδριάσεις, στις αποφάσεις, τι νόημα έχει να είσαι ο φορέας της μόνης αλήθειας αν είσαι ή μειοψηφία απέναντι στους πολλούς που θα επιβάλλουν τα αντίθετα;

Μάλιστα υπάρχει και "κουλτούρα" της πλειοψηφίας. Ο Ανδρέας Παπανδρέου διέγραφε σε ανύποπτο χρόνο ολόκληρα εσωτερικά κινήματα στο ΠΑΣΟΚ ώστε να αποτρέψει μικρές κινήσεις αμφισβήτησης να γίνουν μεγάλες. Η πρώτη σαρωτική διαγραφή μελών του ΠΑΣΟΚ έγινε την δεκαετία του 70 με διαγραφέντα ανάμεσα σε πολλούς επώνυμους τον κ. Κωνσταντόπουλο πατέρα της Ζωής.

Και στην Αριστερά υπήρξε η αντίστοιχη κουλτούρα. Δεν πήγαινες ποτέ σε ψηφοφορία αν δεν είχες εξασφαλίσει στο παρασκήνιο την πλειοψηφία. Αν έφτανες τελικά στη συνεδρίαση και ήξερες ότι θα την χάσεις τότε ξεκινούσες με ενστάσεις εγκυρότητας, πρότεινες αναβολή, ή την τίναζες στον αέρα με στημένα επεισόδια. Πάση θυσία η ψηφοφορία έπρεπε να αποφευχθεί.

Η κουλτούρα της πλειοψηφίας επεκτάθηκε και στις κυβερνήσεις. Παντού στα ΔΣ Οργανισμών, Δήμων, Περιφερειών, Επιτροπών, θεσμοθετήθηκε η πλειοψηφία των (διορισμένων ή δήθεν εκλεγμένων) μελών να ανήκει στον κυβερνώντα ώστε να περνά άνετα ότι θέλει.

Τα παραπάνω δεν σας τα γράφω για να υπενθυμίσω πόσο δημοκρατικά στήθηκε το κομματικό κράτος και ο ελεγχόμενος επίσης κομματικά συνδικαλισμός. Σας τα γράφω  για να καταλήξω σε ένα ερώτημα: Ο κ. Τσίπρας έχει την πλειοψηφία... κάπου; Στην Βουλή δεν την έχει τον κρατούν πρωθυπουργό τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν την έχει υπάρχει ψηφοφορία που έχει καταδικάσει το μνημόνιο που έφερε. Τώρα ζητά είτε δημοψήφισμα μέσα στο κόμμα είτε συνέδριο τον Σεπτέμβριο. Έχει και στην μια και στην άλλη περίπτωση δεμένες τις πλειοψηφίες;

Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε κάποια στιγμή  "μπροστινός" στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ασχολήθηκε ποτέ με το να έχει τον έλεγχο του μέσω της πλειοψηφίας. Συνεπώς θα σύρεται και θα φέρεται από τους ισχυρότερους εσωκομματικούς του αντιπάλους, εκτός αν ο περίγυρός του έχει ενεργοποιηθεί και ήδη μετρά έναν - έναν αυτούς που θα γίνουν "Προεδρικοί".

Κάποιος πρέπει να πει πάντως στον κ. Τσίπρα σήμερα ει δυνατόν ότι στην πολιτική όποτε πας σε ψηφοφορία είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη, δεν ρίχνεις ζαριά. Αν δεν είναι εξασφαλισμένη ΔΕΝ πας! Με πειράματα τύπου "κομματικό δημοψήφισμα και συνέδριο" απλά η χώρα πάντα ακυβέρνητη χάνει κι άλλο χρόνο.