Έφτιαξαν μια δεύτερη Ελλάδα

Έφτιαξαν μια δεύτερη Ελλάδα

Τον τελευταίο καιρό παρατηρεί κανείς μια αναιμική έστω κίνηση στην αγορά. Οι Έλληνες κυκλοφορούν περισσότερο τα αυτοκίνητά τους, τα Σαββατοκύριακα υπάρχουν χώροι που γεμίζουν από πελάτες  για καφέ ή φαγητό, οι δείκτες λιανικής κατανάλωσης έχουν μια μικρή αύξηση.


Οι δήθεν αναλυτές κυρίως των εγχώριων Τραπεζών, σπεύδουν να μιλήσουν για "ενδείξεις εξόδου από την κρίση, απόδειξη ότι είμαστε στο σωστό δρόμο" και άλλα ανυπόστατα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική φυσικά. Αυτές οι μικρές ανάσες στην νεκρή ελληνική αγορά δεν έχουν να κάνουν ούτε με την "επιτυχία" των μνημονίων (που έφερε ανυπολόγιστες καταστροφές), ούτε με μια αποδοτική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά (δεν υπάρχει τέτοια πολιτική). Ιδού τι συμβαίνει :

1. Κάποιοι όταν ξεκίνησε η κρίση φοβήθηκαν και περιόρισαν τις δαπάνες τους πολύ περισσότερο από τις πραγματικές τους δυνατότητες. Τώρα, αν και η κρίση συνεχίζεται ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ, φαίνεται πως δειλά - δειλά, αρχίζουν να ξοδεύουν το "κάτι παραπάνω" που μπορούν.

2. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στην παραοικονομία για να διασώσουν  εαυτούς.(ΑΜΥΝΑ).  Δεν εισπράττουν πολλά αλλά δεν πληρώνουν ΟΑΕΕ, δεν φορολογούνται και σε κάθε περίπτωση έχουν λίγα χρήματα (σε αυτό το παράλληλο οικονομικό περιβάλλον) για να βγούν ένα Σάββατο για ένα φαγητό.

3. Κάποιοι άλλοι, μη έχοντας τη δυνατότητα, έχουν αποφασίσει να σταματήσουν να πληρώνουν οτιδήποτε στο ελεεινό αυτό κράτος. Από μια κλήση της Τροχαίας μέχρι τον ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο, έχουν λίγα χρήματα για να πάνε  ένα Σαββατοκύριακο στο χωριό τους.

Οι πολιτικοί της συμφοράς έφτιαξαν μια δεύτερη Ελλάδα που δεν πληρώνει και προσπαθεί να επιβιώσει παρασιτικά. Αν αυτό το λένε... ανάπτυξη εντάξει : έχουμε ανάπτυξη.