ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΗ

Το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά ολόκληρη την Ευρώπη

Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι μοναδική στην Ευρώπη. Ενώ σε όλες τις χώρες στην εξουσία εναλλάσονται συντηρητικά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, για πρώτη φορά  υπάρχει περίπτωση να αναλάβει την διακυβέρνηση μιας ευρωπαϊκής χώρας ένα κόμμα της αριστεράς! Ο Ίδιος ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα αριστερό και όχι σοσιαλδημοκρατικό με την επίθεση του κατά του Ολάντ στην επίσκεψή του στη Γαλλία.

Είναι φανερό ότι η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ αναταράσσει το πολιτικό σκηνικό στην ευρωζώνη. Τα κόμματα άλλων κρατών, της αριστεράς, οι Πράσινοι, οι Οικολόγοι πιστεύουν ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει υπέρ τους. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και σε οικονομ ικό επίπεδο. Η Ευρώπη θα ζήσει ένα αδιανόητο πείραμα. Μια χώρα με αριστερή κυβέρνηση, θα αρνηθεί την πολιτική της Γερμανίας, δηλώνοντας ότι παραμένει στην ευρωζώνη και στο ευρώ αλλά καταγγέλοντας τον αυταρχισμό που ζουν ΟΛΑ τα κράτη στη ΕΕ. Αν το πείραμα σταθεί, τότε όλα θα αλλάξουν και μάλιστα γοργά στην Ευρώπη. Η αμφισβήτηση θα γιγαντωθεί και η Γερμανία ίσως περιθωριοποιηθεί.

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν περιορίζονται λοιπόν στην αμφισβήτηση του ελληνικού πολιτικού καταστημένου. Δεν είναι "τοπικού ενδιαφέροντος". Αφορούν το σύνολο της ευρωζώνης, γι αυτό και η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι - αθελά του πάντως - πολύ μεγάλη.

Αν χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ο δικομματισμός στην Ελλάδα θα έχει επιβιώσει και μαζί του ο γερμανικός αυταρχισμός. Το πείραμα δεν θα έχει γίνει ποτέ.

molonoti.gr