Πώς το "δωρεάν" έγινε... πληρώνω

Πώς το "δωρεάν" έγινε πληρώνω

 

Ποιοί πληρώνουν ένα τροχαίο; Αυτοί που δεν ενεπλάκησαν... Αυτό σημαίνει ασφαλίζομαι. Αν έχω ατύχημα πληρώνουν οι άλλοι αν δεν έχω πληρώνω και εγώ όποιον έχει τρακάρει! Να γιατί πληρώνονται αφάλιστρα. Όμως αυτή η παράμετρος δεν εφαρμόστηκε στην Ελλάδα σε δυο "δωρεάν" τομείς. Την Παιδεία και την Υγεία.

Η θριαμβευτική αναγγελία ήταν το "δωρεάν Παιδεία και Υγεία για όλους". Και επειδή κανείς δεν πλήρωνε, το δωρεάν έγινε πανάκριβο στον ιδιωτικό τομέα που στήθηκε και στις δυο περιπτώσεις, δίπλα τους. Φροντιστήρια που βάζουν την οικογένεια να τα πληρώνει όταν το παιδί φτάσει 12 χρόνων (και μετά)! Και ιδιωτικά διαγνωστικά Κέντρα και Νοσοκομεία όποτε χρειάζεσαι άμεση περίθαλψη.
Το "δωρεάν" ήταν λάθος. Δεν μπορεί ο Εφοπλιστής και ο άνεργος να εντάσσονται σε αυτό. Το δωρεάν θα έπρεπε να υπάρχει με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Δωρεάν Παιδεία, ναι με ανοιχτά τα Πανεπιστήμια για το παιδί του μισθωτού. Ας πληρώνει όμως ο γυιός του εφοπλιστή, έχει. Δωρεάν Υγεία φυσικά για τον άνεργο, τον μισθωτό και τον συνταξιούχο. Ούτε ένα ευρώ. Και πάλι όμως, ο εφοπλιστής, ας πληρώνει αυτό που πρέπει ακριβώς για να έχει δωρεάν περίθαλψη η μη έχων.
Με το "δωρεάν για όλους" που φτάσαμε; Να πρέπει να πληρώνουν οι φτωχοί, ενώ οι πλούσιοι απλά πηγαίνουν στα ιδιωτικά σχολέια και νοσοκομεία.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης βάζει 25 ευρώ είσοδο για νοσηλεία στα νοσοκομεία. Αν το μέτρο αφορά τους πάντες είναι άδικο. Αν αφορά όσους έχουν εισόδημα π.χ. άνω των 24.000 ευρώ το χρόνο τότε είναι ένα σωστό μέτρο. Ας δίνει 25 ευρώ αυτός που μπορεί, για να περνα δωρεάν αυτός που δεν μπορεί.
        molonoti.gr