Πράγματι κάποιοι ξοδεύουν

Πράγματι κάποιοι ξοδεύουν

 

Η Ελλάδα έχει πτωχεύσει και αυτό δεν αλλάζει. Μόνο οι... Τράπεζες αγωνίζονται να δώσουν μια ψευδή εικόνα ανάκαμψης γνωρίζοντας ότι η "καλή ψυχολογία" είναι απαραίτητη για την αγορά.

Κάθε τόσο λοιπόν αναφέρουν κάποια ψήγματα αριθμών για να πουν ότι δήθεν η ανάκαμψη έρχεται. Το τελευταίο που βρήκαν είναι ότι στην Ελλάδα η ιδωτική κατανάλωση στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αποτυπώνει ετήσια άνοδο 0,7%. Επίσης υπάρχει και ενίσχυση 2,2% των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.

Δηλαδή πάμε καλά; Πώς και μετά από μια συρρίκνωση του εισοδήματος κατά 30% και πλέον την προηγούμενη 4ετία, την αναμενόμενη περαιτέρω μείωση κατά 1,5% των μέσων αποδοχών ανά εργαζόμενο το 2014, το υψηλό ποσοστό ανεργίας και την αρνητική αποταμίευση των νοικοκυριών εμείς ξοδεύουμε παραπάνω έστω οριακά;

Η απάντηση είναι εύκολη και δεν έχει καμία σχέση με την... ανάπτυξη του κ. Σαμαρά.Η οριακή βελτίωση στην ιδιωτική κατανάλωση δεν είναι παρά αποτέλεσμα αναβαλλόμενων δαπανών τα προηγούμενα έτη (λόγω αυξημένης αβεβαιότητας) οι οποίες πραγματοποιούνται τώρα με χρονική υστέρηση.

Αρκετοί Έλληνες αντιλαμβανόμενοι ότι η κατάσταση ΔΕΝ αλλάζει αποφασίζουν δειλά -δειλά να αγοράσουν ένα μικρό ΙΧ για να ξοδεύουν λιγότερη βενζίνη, ή να πάρουν... ρούχα δεδομένου ότι η ζωή είναι μικρή και ήδη έχουν χάσει 5 χρόνια.

Πάντως μόνο επειδή έχουμε ανάπτυξη δεν ξοδεύουν. Ξέρουν.