Ύδρα: Έκθεση με έργα του Λεονάρντο Κρεμονίνι στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου

Μέρες Ιταλίας διοργανώνονται στην Ύδρα στις 2, 3 και 4 Σεπτεμβρίου, με επίκεντρο την μεγάλη αναδρομική έκθεση του Λεονάρντο Κρεμονίνι, μίας από τις σημαντικότερες μορφές της νέας παραστατικής ευρωπαϊκής ζωγραφικής.

Η έκθεση του ιταλού ζωγράφου, δασκάλου πολλών σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (όπως ο Αλέξης Βερούκας, η Μαρία Φιλοπούλου, ο Εδουάρδος Σακαγιάν), φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας και περιλαμβάνει έργα του μεγάλου ζωγράφου που βρίσκονται στην Ελλάδα. 

Η έκθεση αποτελείται από 32 συνολικά έργα του, λάδια, έργα σε χαρτί και χαρακτικά. 

Την έκθεση, την οποία επιμελείται ο ζωγράφος Αλέξης Βερούκας, θα εγκαινιάσει ο πρέσβης της ιταλικής δημοκρατίας Λουίτζι Μαράς το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στις 20:30.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Οι αυθάδειες του ήλιου» και είναι εμπνευσμένος από ένα από τα έργα του Κρεμονίνι.

Η σχέση του ζωγράφου με την Ελλάδα βασίστηκε και στη σχέση που είχε με τους έλληνες μαθητές του στο εργαστήριό του, στην Beaux Arts του Παρισιού. 

Έχει χαρακτηριστεί ζωγράφος της Μεσογείου. 

Γεννήθηκε στην Μπολόνια το 1925 και ο πατέρας του υπήρξε ερασιτέχνης ζωγράφος.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου. 

Εκτός από την έκθεση, το τριήμερο στην Ύδρα περιλαμβάνει αφιέρωμα στις τέχνες και γεύσεις της γειτονικής χώρας και πραγματοποιείται από τον Δήμο Ύδρας, σε συνεργασία με την ιταλική πρεσβεία στην Αθήνα, το ιταλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας, την Κινηματογραφική Λέσχη Ύδρας και τα ιταλικά εστιατόρια του νησιού. 

Την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου η διεθνούς φήμης σολίστ Σβετλάνα Καρπούκινα θα παρουσιάσει έργα για πιάνο ιταλών συνθετών στον υπαίθριο χώρο θεάτρου και συναυλιών του μουσείου.

Από την κινηματογραφική λέσχη Ύδρας και τον πρόεδρό της Λάκη Χρηστίδη σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, εικαστικό Παναγιώτη Ράππα, και τις τρεις βραδιές οργανώνονται προβολές ταινιών του ιταλικού νεορεαλισμού.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στον θερινό κινηματογράφο της Λέσχης, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για το ιταλικό σινεμά με τον σκηνοθέτη Θανάση Ρεντζή και τον Παναγιώτη Ράππα στις 22:45.

Παράλληλα, οι σεφ των τριών ιταλικών εστιατορίων του νησιού δημιουργούν για κάθε μέρα του αφιερώματος ένα πρωτότυπο πιάτο ιταλικής κουζίνας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης