Φεστιβάλ Καννών: Τιμητικός Χρυσός Φοίνικας στον Αλέν Ντελόν

Οι Ζαν Μορό, Γούντι Άλεν, Μπερνάντο Μπερτολούτσι, Τζέιν Φόντα, Κλιντ Ίστγουντ,  Ζαν-Πιερ Λεό,  Μανοέλ ντε Ολιβέιρα,  Ζαν Πολ Μπελμοντό και Ανιές Βαρντά είναι ηθοποιοί και σκηνοθέτες στους οποίους το Φεστιβάλ Καννών έχει απονείμει τιμητικό Χρυσό Φοίνικα και, από τον ερχόμενο Μάιο, ο Αλέν Ντελόν θα βρίσκεται ανάμεσά τους.


 
 

Με μια καριέρα που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, με ρόλους που έχουν μείνει κλασικοί, συνεργασίες με σκηνοθέτες όπως οι Αντονιόνι, Βισκόντι,  Λόουζι, Μελβίλ, Γκοντάρ, με μια ομορφιά που υπήρξε παροιμιώδης, ο Αλέν Ντελόν είναι κάτι περισσότερο από ένας απλός ηθοποιός, είναι, κυριολεκτικά, ένας ζωντανός μύθος.


 
 

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ δηλώνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι που ο Ντελόν δέχτηκε να παραλάβει το τιμητικό αυτό βραβείο, αφού, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου, «για χρόνια αρνιόταν, καθώς πίστευε ότι θα έπρεπε να έρχεται στις Κάννες μόνο για να γιορτάσει μαζί με τους σκηνοθέτες των ταινιών του».


 
 

Η πρώτη του φορά στο Φεστιβάλ ήταν το 1961 με την ταινία «Che Gioia Vivere» του Ρενέ Κλεμάν, κι από τότε βρέθηκε εκεί, δεκάδες φορές, τις περισσότερες ως ηθοποιός, αλλά συχνά και με άλλες ιδιότητες -απένειμε βραβεία, ή ήταν απλός θεατής.


 
 

Ο 83χρονος Γάλλος αναφέρει πως οι ημέρες του ως ηθοποιός είναι πια παρελθόν, και παρά το ότι οι απόψεις του για τη ζωή, τις γυναίκες, τις μειονότητες, την πολιτική δεν ήταν πάντα πολιτικά ορθές -ή μερικές φορές ούτε απλά ορθές,  δηλώνει πλέον ότι αν μετανιώνει για κάτι «είναι ότι ποτέ δεν έπαιξε σε μια ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης