Φεστιβάλ Αθηνών: Έναρξη με Venice Baroque Orchestra

Venice Baroque Orchestra

Η φετινή μουσική αυλαία του Φεστιβάλ Αθηνών στις 8 Ιουνίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ανοίγει με ένα από τα σημαντικότερα σύνολα μπαρόκ μουσικής, την Venice Baroque Orchestra.

Με επικεφαλής τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο το σύνολο θα παρουσιάσει ένα pasticcio- όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται στην μουσική ορολογία μια όπερα ή άλλο μουσικό έργο που συνδυάζει έργα διαφορετικών συνθετών οι οποίοι είτε εργάστηκαν μαζί είτε ξεχωριστά - της γνωστής από το λιμπρέτο του αναγεννησιακού ποιητή Μεταστάζιο «Ολυμπιάδας».

Πρόκειται για ένα γοητευτικό παραμύθι φιλίας, πίστης και πάθους του 18ου αιώνα το οποίο έχει όλα τα συστατικά μιας καθηλωτικής αφήγησης, μελοποιήθηκε από κορυφαίους συνθέτες του μπαρόκ και του πρώιμου κλασικισμού (Καλντάρα, Βιβάλντι, Περγκολέζι, Γκαλούπι, Τραέτα, Γιομέλι, Πιτσίνι, Κερουμπίνι, Τσιμαρόζα, Παϊζιέλο κ.α) και εν προκειμένω αποκτά ζωή ερμηνευμένο από τους μουσικούς της Ορχήστρας Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας.

Το εν λόγω σύνολο ιδρύθηκε όταν το 1997 μια ομάδα ταλαντούχων ιταλών μουσικών με διαφορετικό επαγγελματικό παρελθόν ο καθένας, κλήθηκαν να συνεργαστούν στο ανέβασμα μιας μπαρόκ όπερας. Η συνύπαρξή τους επί σκηνής υπήρξε τόσο επιτυχημένη ώστε να συνέχισαν να παίζουν μαζί υπό την διεύθυνση του τσεμπαλίστα Αντρέα Μαρκόν δημιουργώντας την Ορχήστρα Μπαρόκ Μουσικής της Βενετίας.

Σήμερα, το έργο έχει καταξιωθεί στην ερμηνεία της ιταλικής μουσικής του 17ου και 18ου αιώνα, δίνοντας ζωή σε ξεχασμένα έργα της περιόδου και αναπαράγοντας τον ήχο των οργάνων, όπως αυτά ακούγονταν τον καιρό της σύνθεσης των έργων αυτών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης