Το μπάσκετ αντιγράφει (οργανωτικά) το ποδόσφαιρο

Το παγκόσμιο μπάσκετ, έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση και ισχνά αντανακλαστικά στα κελεύσματα των νέων εποχών, «αντιγράφει» το μοντέλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων των Εθνικών ομάδων, ανά ήπειρο, θα τελείται ανά τέσσερα χρόνια, αντί της διετούς συχνότητας που ίσχυε, ενώ σπουδαιότερη αλλαγή αποτελεί η τέλεση των προκριματικών αγώνων για τα ηπειρωτικά και Παγκόσμια πρωταθλήματα, καθώς και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σε διοικητικό επίπεδο, η Παγκόσμια ομοσπονδία, εκτός του θεσμικού ρόλου της, θα ανακτήσει τον έλεγχο για την οργάνωση του αθλήματος, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι στις περισσότερες ζώνες, υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές και κανονισμοί, ενώ και η δημιουργία διαφόρων «λιγκών» (Ευρωλίγκα, Αδριατική, Βαλτική) έχει προκαλέσει σύγχυση στην καθοδήγηση του αθλήματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η θέση του γενικού γραμματέα σε κάθε ζώνη, θα αντικατασταθεί απ’ αυτή του εκτελεστικού διευθυντή που πρέπει να εφαρμόζει τις αποφάσεις του κεντρικού γραφείου της FIBA, η οποία θα συγκροτήσει και 11μελή εκτελεστική επιτροπή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης