Το Μουσείο Design στο Λονδίνο ανακηρύχθηκε Μουσείο της χρονιάς

Το Μουσείο Design στο Λονδίνο ανακηρύχθηκε Μουσείο της χρονιάς για το 2018 αποσπώντας το περίοπτο ευρωπαϊκό βραβείο, σε ειδική τελετή στη Βαρσοβία.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο ιδρυτής του Μουσείου, Σερ Τέρενς Κόνραν, δήλωσε πως ένα μεγάλο όνειρό του έγινε, επιτέλους, πραγματικότητα.   Μεταξύ των 40 φιναλίστ που διαγωνίσθηκαν για τον τίτλο ήταν το Μουσείο Επιστημών, επίσης στο Λονδίνο, η Εθνική Πινακοθήκη της Ιρλανδίας και το Μουσείο του Ελσίνκι.

Τα βραβεία θεσμοθετήθηκαν το 1977 υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και, κάθε χρόνο, μια διεθνής κριτική επιτροπή επισκέπτεται 50 Μουσεία σε όλη την Ευρώπη βραβεύοντας εκείνο που ξεχωρίζει από άποψη καινοτομίας και προσβασιμότητας.

Με το βραβείο έχουν διακριθεί στο παρελθόν το Μουσείο Βικτωρίας και Αλβέρτου στο Λονδίνο, το Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο και το Ρέικσμουζεουμ  στο Άμστερνταμ.  

Ο Σερ Τέρενς Κόνραν ίδρυσε το Μουσείο Design το 1989, σε μία παλιά αποθήκη ωρίμανσης μπανανών, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Ο Σερ Τέρενς Κόνραν

Μετά τη μεταφορά του Μουσείου στο Κένσινγκτον, ο διαθέσιμος χώρος τριπλασιάστηκε, επιτρέποντας στον Σερ Κόνραν να φιλοξενήσει και την πρώτη μόνιμη συλλογή στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα της νέας του στέγης.

Εκτός από τις εκθέσεις, στους χώρους του Mουσείου διοργανώνονται και ειδικά επιμορφωτικά προγράμματα για νέους και οικογένειες

«Το εμπνευσμένο αυτό Μουσείο, με κοινωνική ευαισθησία εντάσσει τον επισκέπτη σε έναν φιλικό διάλογο, εισάγοντάς τον στη δημιουργική ιστορία του σχεδίου με ευρηματικότητα, ιστορική ακρίβεια και χιούμορ.

Λειτουργεί ως πλατφόρμα για την προώθηση του καλού σχεδιασμού, παγκοσμίως, με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία και την κοινότητα», σημειώνει στην απόφασή της η επιτροπή.

Η βράβευση του Μουσείου  συμπίπτει και με μία σειρά από άλλα σημαντικά ορόσημα για το ίδρυμα καθώς, πριν λίγες εβδομάδες, υποδέχτηκε τον εκατομμυριοστό επισκέπτη του, ενώ η έκθεση «Ferrari: Under the Skin» συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην πρόσφατη ιστορία του.

Η συνδιευθύντριά του, Άλις Μπλακ, χαρακτήρισε τη διάκριση ένα «υπέροχο κατόρθωμα» για το προσωπικό και τους υποστηρικτές του Μουσείου, καθώς για τη λειτουργία του λαμβάνει μόνο το 2% των απαιτούμενων πόρων από κρατικές επιχορηγήσεις και το υπόλοιπο 98% εξασφαλίζεται από τη λειτουργία του, σπόνσορες και δωρεές ιδρυμάτων.

Στο παρελθόν το Μουσείο Design  έχει φιλοξενήσει σημαντικές εκθέσεις μεταξύ των οποίων οι «Φόβος και Αγάπη», «Φαντάσου τη Μόσχα: Αρχιτεκτονική προπαγάνδα», «Επανάσταση» και «Καλιφόρνια: Ελευθερία στο Σχέδιο».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης