Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών ανοίγει για το κοινό την Κυριακή

Πανεπιστήμιο Αθηνών

Την Κυριακή 1η Ιουλίου το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα από τα σημαντικότερα Μουσεία της νεότερης Ιστορίας της χώρας, ανοίγει για το κοινό.

Το Μουσείο θα λειτουργεί την πρώτη και την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα, παρέχοντας την ευχέρεια στους πολίτες να ξεναγούνται στους χώρους του και κυρίως να καθίστανται κοινωνοί των ιστορικών γεγονότων του Πανεπιστημίου. 

Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζει πολιτιστικά δρώμενα και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης,τους φοιτητές και τις ομάδες ενηλίκων στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα. Διαθέτει αίθουσες πολλαπλών χρήσεων όπου πραγματοποιούνται διαλέξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, ημερίδες, συνέδρια, συμπόσια, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές εκθέσεις, κ.ά. Είναι μέλος του Δικτύου Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων Ιστορικού Κέντρου Αθηνών (www.athensmuseums.net).

Το Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών στεγάζεται σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτήρια της προ-οθωνικής περιόδου. Είναι κτισμένο στα ριζά της Ακρόπολης, με πανοραμική άποψη της Πλάκας, της Αρχαίας Αγοράς, του Αστεροσκοπείου και του Λυκαβηττού. Πρόκειται για το ιστορικό κτήριο της οικίας Κλεάνθους, γνωστό και ως το «Παλιό Πανεπιστήμιο», που φιλοξένησε το πρώτο Πανεπιστήμιο του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους τα τέσσερα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, από το 1837 έως το 1841.

Στη δραστηριότητα του Μουσείου εντάσσεται η συλλογή, διαφύλαξη, τεκμηρίωση, συντήρηση και ανάδειξη των ιστορικών ενθυμημάτων του Πανεπιστημίου. Οι συλλογές του απαρτίζονται από προσωπογραφίες καθηγητών του Πανεπιστημίου, έντυπα (συγγράμματα και λόγοι καθηγητών, παλαιές και σπάνιες εκδόσεις) χειρόγραφα βιβλία, επιστολές, διπλώματα, σπάνια επιστημονικά όργανα (ιατρικής, φυσικής, χημείας, φαρμακολογίας), φωτογραφίες, μετάλλια, σφραγίδες και άλλα αναμνηστικά σχετικά με το Πανεπιστήμιο.

Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και για κρατήσεις θέσεων, παρέχονται από τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 210 3689502 - 6

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης