Το θρυλικό μιούζικαλ «Hair» για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Στο θέατρο Χώρα, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων)

Γιορτάζοντας την επέτειο των πενήντα χρόνων από την πρώτη του παράσταση, το βραβευμένο διάσημο tribal rock μιούζικαλ «Hair» των Gerome Ragni και James Rado, σε μουσική Galt MacDermot, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε απόδοση και σκηνοθεσία του Δημήτρη Μαλισσόβα, στο θέατρο Χώρα (Αμοργού 20 - Κυψέλη),  για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

H τολμηρή νεανική παραγωγή που δημιούργησε τεράστιο θόρυβο στη Νέα Υόρκη, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία και πολυάριθμες παραστάσεις σε Αμερική και Ευρώπη, κερδίζοντας βραβεία Grammy και Tony για το καλύτερο soundtrack και την καλύτερη αναβίωση μιούζικαλ, αντίστοιχα.

Εμπνευσμένο από τις ιδέες του κινήματος των χίπις

Πέντε δεκαετίες έχουν περάσει από το περίφημο Summer of Love στο Σαν Φραντσίσκο, το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 20.000 χίπις που διαδήλωσαν ειρηνικά και ήταν αυτό που, λίγο μετά, οδήγησε σε Φεστιβάλ, όπως το Monterey  Pop Festival και, δύο χρόνια αργότερα, στο περίφημο Woodstock.  

Σε μια εποχή που τα αιτήματα για ελευθερία, αγάπη, φιλία, ισότητα, ειρήνη, σεξουαλική απελευθέρωση, μαζί με τα αντιρατσιστικά και αντιπολεμικά μηνύματα δυνάμωναν και γίνονταν συνώνυμα μιας ολόκληρης γενιάς που άκουγε rock n’ roll και ζούσε σε αρμονία με τη φύση και τα ζώα, γεννήθηκε το «Hair», μία παράσταση εμπνευσμένη από τα συνθήματα, τη ζωντάνια, τα χρώματα, τις ιδέες του κινήματος των χίπις.

Το «Hair» δεν είναι ένα οποιοδήποτε μιούζικαλ. Εκφράζει όλα αυτά μαζί, είναι η αποτύπωση του πνεύματος μιας γενιάς, μία αναπάντεχη διατύπωση της κουλτούρας των νέων, έτσι όπως είχε αρχίσει να διαμορφώνεται από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 και είχε γαλουχηθεί με το πνεύμα ελευθερίας της γενιάς των beatniks.

Ένα φαντασμαγορικό, μεθυστικό, πολύχρωμο και τολμηρό θέαμα

Στο ελληνικό ανέβασμά του, το «Hair» συγκεντρώνει ταλαντούχους νέους ηθοποιούς και τραγουδιστές από όλο το φάσμα της ελληνικής σκηνής και, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Δημήτρη Μαλισσόβα, υπόσχεται ένα φαντασμαγορικό, μεθυστικό, πολύχρωμο και τολμηρό θέαμα.

Τα Παιδιά των Λουλουδιών, με τα φτερά και τις κορδέλες στο μέτωπο, τα μακριά μαλλιά, τα φυλαχτά, τις καουμπόικες μπότες, τα σανδάλια, τα μοκασίνια, τα μεξικάνικα πόντσο, τα στενά παντελόνια, θα κατακλύσουν τη θεατρική σκηνή και θα ερμηνεύσουν τα εμβληματικά τραγούδια του «Hair», που έγιναν ύμνοι του αντιπολεμικού κινήματος για το Βιετνάμ και καθόρισαν τον όρο rock musical, όπως το «Age of Aquarius» και το «Let the sunshine in».

Θα αντισταθεί ή θα υποκύψει

Το «Hair» αφηγείται την ιστορία της «φυλής», μιας ομάδας πολιτικά ενεργών χίπις της «Εποχής του Υδροχόου», που ζει μια μποέμικη ζωή στη Νέα Υόρκη και αγωνίζεται ενάντια στη στρατολόγηση στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Ο Claude, ο καλός φίλος του Berger, η συγκάτοικός τους, Sheila, και οι φίλοι τους αγωνίζονται να εξισορροπήσουν τις νέες τους ζωές, τους έρωτές τους και τη σεξουαλική επανάσταση με την εξέγερσή τους ενάντια στον πόλεμο, τη συντηρητική κοινωνία και τους γονείς τους.

Τελικά, ο Claude πρέπει να αποφασίσει αν θα αντισταθεί, όπως έκαναν οι φίλοι του, ή θα υποκύψει στις πιέσεις των γονιών του (και της συντηρητικής Αμερικής) να υπηρετήσει στο Βιετνάμ, να συμβιβαστεί, εγκαταλείποντας τις φιλειρηνικές του ιδέες, και να διακινδυνεύσει τη ζωή του.

Ταυτότητα παράστασης

Απόδοση - σκηνοθεσία: Δημήτρης Μαλισσόβας, απόδοση στίχων: Γιάννα Βασιλείου, χορογραφίες: Νίκος Μαριάνος, ενδυματολόγος: Γιώργος Σεγρεδάκης, σκηνογράφος: Ζήσης Παπαμίχος, μουσική διδασκαλία - διεύθυνση ορχήστρας: Ανδρέας Κουρέτας, ηχητικός σχεδιασμός: Νίκος Χρονόπουλος, φωτιστικός σχεδιασμός: Περικλής Μαθιέλης, βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Σουλεϊμάν, βοηθός χορογράφου: Στεφανία Σωτηροπούλου, graphic designer: Κωνσταντίνος Γεωργαντάς, trailer παράστασης: Νικόλας Οικονομίδης, επιμέλεια προγράμματος: Μαριλένα Παναγιωτοπούλου, μακιγιάζ: Make Up Lab by Yannis Marketakis, hair styling αφίσας: Σπύρος Σαμοΐλης, φωτογραφίες αφίσας: Κοσμάς Κουμιανός, φωτογραφίες παράστασης: Αγγελική Κοκκοβέ, παραγωγή: People Entertainment Group A.E., διεύθυνση παραγωγής: Δάφνη Πιτσίκα, οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Κασσάκος, βοηθός παραγωγής: Γρηγόρης Παγανίτσας. Παίζουν: Αιμιλιανός Σταματάκης, Μαίρη Συνατσάκη, Ίαν Στρατής, Άρης Πλασκασοβίτης, Κατερίνα Σούσουλα, Angelika Dusk, Κρυσταλλία, Αναστάσιος Ράμμος, Ξένια Ντάνια, Φαίδων Φαρίντ, Γιάννης Μανιατόπουλος, Αγγέλα Σιδηροπούλου, Ντένια Λεβέντη, Σταύρος Μπέκας, Έλενα Βακάλη, Πάνος Μαλακός, Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου.

Πληροφορίες

Θέατρο Χώρα: Αμοργού 20 - Κυψέλη, τηλ.: 210 8673945. Η παράσταση είναι ακατάλληλη για θεατές κάτω των 13 ετών. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Τιμές εισιτηρίων: Α ζώνη: 30 ευρώ, Β ζώνη: 25 ευρώ, Γ ζώνη: 20 ευρώ, εξώστης: 15 ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης