Το ελληνικό στοιχείο δίνει τη δική του πινελιά στο Φεστιβάλ Βερολίνου

Ευχάριστη είδηση για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Τρεις ελληνικές ταινίες, μια συμπαραγωγή Ελλάδας-Νοτίου Αφρικής αλλά και μια γερμανική γυρισμένη από ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, θα προβληθούν στο πρόγραμμα Forum του προσεχούς, 43ου κινηματογραφικού φεστιβάλ Βερολίνου τον Φεβρουάριο.
Οι ελληνικές είναι η «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, η οποία έχει ήδη προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες από το περασμένο φθινόπωρο, η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου και το «Στο λύκο» των Χριστίνας Κουτσοσπύρου και Αραν Χιούζ - ένα μείγμα ντοκυμαντέρ και μυθοπλασίας που με αλληγορικό τρόπο αναφέρεται στην ευρωπαϊκή κρίση.
Στο ίδιο πρόγραμμα θα παιχτεί η συμπαραγωγή Ελλάδας και Νοτίου Αφρικής «Fynbos» του Χάρη Πατραμάνη αλλά και η γερμανική ταινία «Echolot» του Αθανάσιου Καρανικόλα.
Οπως αναφέρουν οι προγραμματιστές του Forum η «Αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» χρησιμοποιεί το γκροτέσκο ως στιλιστικό εργαλείο για να μιλήσει για την κατάπτωση και την αβεβαιότητα, ενώ η «Κόρη» είναι μια άκρως επίκαιρη ιστορία ενός 14χρονου κοριτσιού που καταφέυγει σε ανορθόδοξους τρόπους για να βοηθήσει τον πατέρα του που βρίσκεται σε δύσκολη οικονομική θέση.
Με το «Echolot», στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του στην ταινία μεγάλου μήκους, ο Αθανάσιος Καρανικόλας αποτυπώνει την ατμόσφαιρα μιας συγκέντρωσης ανθρώπων, από την οποία χάνεται σιγά σιγά ο έλεγχος. 
Το φεστιβάλ του Βερολίνου εδώ και χρόνια έχει στραμμένη την ματιά του προς τη χώρα μας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του άλλωστε, Ντίτελ Κόσλικ, ήρθε πέρσι στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε ένα διήμερο ομιλιών για την απαραίτητη εξωστρέφεια του ελληνικού κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Συνολικώς, οι ταινίες του Forum είναι 41, εκ των οποίων 22 θα κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης