Τιτανικός: Εκστρατεία για τη διάσωση ευρημάτων από το ναυάγιο

Ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και κινηματογραφικός παραγωγός Τζέιμς Κάμερον μαζί με τον ωκεανολόγο που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού, Ρόμπερτ Μπάλαρντ, στηρίζουν την προσπάθεια βρετανικών Μουσείων να αποκτήσουν μία συλλογή 5.500 αντικειμένων από το βυθισμένο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.

Στόχος της εκστρατείας είναι η συγκέντρωση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των εκθεμάτων από μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία, που τα περισυνέλλεξε από το ναυάγιο.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας «Τιτανικός» του 1997, με πρωταγωνιστές τους Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και Κέιτ Γουίνσλετ, δήλωσε ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η συλλογή θα κατακερματιστεί και θα πωληθεί ιδιωτικά, επειδή η εταιρεία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Τζέιμς Κάμερον

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που αισθάνονται ότι έχουν ρόλο να προστατεύσουν τη συλλογή προσφέρθηκαν να βοηθήσουν» είπε ο Κάμερον.

«Είναι ένα απίστευτο κομμάτι της ιστορίας. Αν πωληθεί σε ιδιωτικά χέρια, θα εξαφανιστεί από τη δημόσια θέα. Θα είναι διασπασμένη και δεν θα μπορέσει ποτέ να ξανασυσταθεί» σημείωσε ο Καναδός σκηνοθέτης.

Στα αντικείμενα της συλλογής περιλαμβάνεται ένα τμήμα του κύτους του πλοίου και ένας χάλκινος διάκοσμος από τη μεγάλη σκάλα. Ανασύρθηκαν από το ναυάγιο κατά τη διάρκεια επτά αποστολών εξερεύνησης βαθιάς θάλασσας, μεταξύ 1987 και 2004.

Την προσφορά για την απόκτηση των αντικειμένων καταθέτουν τα Βασιλικά Μουσεία Γκρίνουιτς, τα Εθνικά Μουσεία Βόρειας Ιρλανδίας, το ίδρυμα Titanic Foundation Limited και το Ναυτικό Μουσείο Titanic στο Μπέλφαστ. Η Εθνική Γεωγραφική Εταιρεία των ΗΠΑ θα διαθέσει 500.000 δολάρια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του πρότζεκτ.

Το Ναυτικό Μουσείο Titanic στο Μπέλφαστ

Οι Τζέιμς Κάμερον και Ρόμπερτ Μπάλαρντ είναι επίτιμα μέλη της National Geographic Society - Εθνικής Γεωγραφικής Εταιρείας των ΗΠΑ.

Η εκστρατεία ανακοινώθηκε στο Titanic Belfast, εκεί όπου σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το υπερωκεάνιο.

Ο Μπάλαρντ, ο οποίος ανακάλυψε το ναυάγιο το 1985, δήλωσε ότι η εκστρατεία είναι η «μόνη βιώσιμη επιλογή για να διατηρηθεί η ακεραιότητα των αντικειμένων». Είπε ακόμη ότι η συλλογή «αξίζει να επιστρέψει εκεί απ’ όπου ξεκίνησε το ταξίδι της».

Ο Τιτανικός βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό στις 15 Απριλίου 1912, μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο, κατά το παρθενικό ταξίδι του από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης