Τιμή ρεκόρ για την «Αφρικανή Μόνα Λίζα»

Η διάσημη «Αφρικανή Μόνα Λίζα», η «Τουτού» (Tutu) του Μπεν Ενυόνυου (Ben Enwonwu), ξεπέρασε τις εκτιμήσεις πώλησης σε δημοπρασία στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα.

Ο διάσημος πίνακας, που είχε εξαφανιστεί για δεκαετίες προτού βρεθεί σε διαμέρισμα του Λονδίνου, πωλήθηκε για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια δολάρια.

Ένα από τα τρίπτυχα έργων τέχνης που δημιούργησε ο Ενυόνυου κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου πολέμου της Νιγηρίας, η «Τουτού», εξαφανίστηκε λίγο αφότου δημιουργήθηκε, το 1974. Η τύχη του παρέμενε αντικείμενο εικασιών για περίπου σαράντα χρόνια προτού ανακαλυφθεί, στα τέλη του περασμένου έτους.

Απεικονίζοντας την πριγκίπισσα Adetutu «Tutu» Ademiluyi, ο πίνακας κρίθηκε ως αυθεντικός και βγήκε στο «σφυρί» από τον Οίκο δημοπρασιών Bonhams.

Η «Tutu» ζωγραφίστηκε όταν ο Ενυόνυου είδε την πριγκίπισσα να περπατά στην εξοχή της Νιγηρίας. Ο καλλιτέχνης δημιούργησε άλλους δύο πίνακες της Ademiluyi, οι οποίοι είναι επίσης εξαφανισμένοι.

Τα έργα έγιναν διάσημα, όχι μόνο λόγω της ομορφιάς τους, αλλά και του μυστηρίου που περιβάλλει την εξαφάνισή τους. Η ανακάλυψη του πίνακα οφείλεται εν μέρει στις προσπάθειες του Giles Peppiatt, διευθυντή αφρικανικής τέχνης του Οίκου δημοπρασιών, που είχε ως αποστολή του, για πολλά χρόνια, να ανακαλύψει τους πίνακες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης