Ταινία για τον Μπιν Λάντεν με την βοήθεια της... CIA και του Πενταγώνου

Μπιν Λάντεν

Η οργάνωση Judicial Watch δημοσίευσε έγγραφα 153 σελίδων από το Πεντάγωνο και 113 σελίδων από τη CIA που δόθηκαν για μια ταινία που αφορά τον Μπιν Λάντεν. Διευκρίνισε ότι έλαβε τα έγγραφα αυτά μέσω προσφυγής της στην δικαιοσύνη βάσει του νόμου για την Ελευθερία της Πληροφόρησης.

Ανάμεσα σε όσα αποκαλύπτονται στα έγγραφα είναι ότι στους κινηματογραφιστές παραχωρήθηκε πρόσβαση σε κορυφαία στελέχη του Λευκού Οίκου, τους αποκαλύφθηκε η ταυτότητα ενός μέλους των ειδικών δυνάμεων που έλαβε μέρος στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση της επιδρομής στο σπίτι του Λάντεν, ενώ μεταφέρθηκαν σε μια άκρως απόρρητη «κρύπτη» όπου σχεδιάστηκε η επιχείρηση.

Κατά την οργάνωση, τα έγγραφα τεκμηριώνουν το εύρος των επαφών στελεχών του Λευκού Οίκου, της CIA και του Πενταγώνου με την Κάθριν Μπίγκελοου και τον Μαρκ Μπόουλ, αντίστοιχα την σκηνοθέτιδα και το σεναριογράφο της ταινίας The Hurt Locker (2008), με θέμα το Ιράκ, που είχε αποσπάσει το Όσκαρ καλύτερης ταινίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η ταινία με τίτλο Zero Dark Thirty για την επιδρομή με σκοπό την εξόντωση του Μπιν Λάντεν τον Μάιο του 2011 προκαλεί αντεγκλήσεις από πέρυσι, όταν μια δημοσιογράφος είχε γράψει πως επρόκειτο να διανεμηθεί για προβολή στις αίθουσες πριν από τις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, στις οποίες διεκδικεί την επανεκλογή του ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Η ημερομηνία προβολής της αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο.

Ούτε η CIA ούτε το Πεντάγωνο αμφισβήτησαν την αυθεντικότητα των εγγράφων. Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν πρόκειται να κάνει σχόλια για το θέμα, παραπέμποντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου Τζέι Κάρνεϊ, που είχε πει τον περασμένο Αύγουστο ότι δεν δόθηκαν απόρρητες πληροφορίες στους κινηματογραφιστές. Πάντως δεν είναι ασυνήθιστο οι αμερικανικές αρχές να συνεργάζονται με σκηνοθέτες για την "σωστή" περιγραφή μιας ταινίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης