Ρεσιτάλ πιάνου από τον πολυβραβευμένο Πάρι Τσενίκογλου - Στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, το Σάββατο 1 Απριλίου

Στο πλαίσιο του κύκλου «Το piano στα forte του», ο πολυβραβευμένος Πάρις Τσενίκογλου θα δώσει ρεσιτάλ πιάνου, στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών (Ρηγίλλης και Βασ. Γεωργίου Β΄ 17 - 19), το Σάββατο 1 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ.

Ο καταξιωμένος πιανίστας από την Κατερίνη, ο οποίος σπούδασε στο Μόναχο και το Σάλτσμπουργκ, βραβεύθηκε σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου, έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες συναυλιών της κεντρικής Ευρώπης και έχει ηχογραφήσει για τη Γερμανική Ραδιοφωνία, θα παρουσιάσει τα έργα: σονάτα σε σι ύφεση μείζονα (αρ. 11) του Μπετόβεν, «Εικόνες τ. 2» του Ντεμπισί, μέρη από την «Iberia» του Αλμπένιθ και τον «Gaspard de la nuit» του Ραβέλ.

«Αγαπημένος των θεών»

Ο Πάρις Τσενίκογλου έχει αποσπάσει επανειλημμένως διθυραμβικές κριτικές από τον διεθνή Τύπο για τις εμφανίσεις και τη δισκογραφία του. Η Süddeutsche Zeitung τον έχει χαρακτηρίσει «Αγαπημένο των θεών» και «Μία αξιοθαύμαστη ανακάλυψη».

Γεννήθηκε το 1989, στη Θεσσαλονίκη. Παρότι ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οχτώ ετών, μόλις τρία χρόνια αργότερα, ερμήνευσε τα κοντσέρτα και τις Παραλλαγές Goldberg του Μπαχ. Στα 15 του, απέκτησε δίπλωμα πιάνου με Α΄ βραβείο και μνεία δεξιοτεχνίας, ως μαθητής του Γιάννη Αδαμίδη, στο Δημοτικό Ωδείο Κατερίνης.

Έπειτα από παρότρυνση τού δασκάλου του, συνέχισε τις σπουδές του στο τμήμα εξαιρετικών νέων ταλέντων της Hochschule für Musik und Theater του Μονάχου. Το 2012, αποφοίτησε με σολιστικό δίπλωμα πιάνου.

Το 2015, ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σολιστική εκτέλεση στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, όπου, πλέον, εξειδικεύεται στο τμήμα Postgraduate. Παράλληλα, έχει λάβει καλλιτεχνική καθοδήγηση από καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και κοντσέρτα σε σημαντικούς χώρους κι έχει συμπράξει ως σολίστ με τη Συμφωνική του Μονάχου, τη Φιλαρμονική του Bad Reichenhall, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Ορχήστρα του Ινστιτούτου Sándor Végh του Σάλτσμπουργκ, τη Hochschulorchester του Μονάχου, τη Συμφωνική του Νις της Σερβίας, τη Φιλαρμονική Δωματίου Νότιας Βοημίας του Budweis και άλλες.

Έχει εκπροσωπήσει όλες τις τάξεις πιάνου του Πανεπιστημίου του Μονάχου στη Γερμανική Ραδιοφωνία και έχει συνεργαστεί σε πολλές ηχογραφήσεις και ζωντανές μεταδόσεις με τη Βαυαρική Ραδιοφωνία. Πέρυσι, παρουσίασε το σύστημα ψηφιακής αναπαραγωγής πιάνου CEUS της εταιρείας Bösendorfer στο Sony Center του Βερολίνου, παίζοντας ζωντανά από το Μουσείο Hangar -7 της Red Bull στο Σάλτσμπουργκ.

Έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις και βραβεία, όπως το Α΄ βραβείο Steinway 2008 στο Μόναχο, το Α΄ βραβείο Mozart 2012 του Πανεπιστημίου Mozarteum και το Γ΄ βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου της Ρόδου 2014. Υπήρξε υπότροφος του Πανεπιστημίου του Μονάχου, του Rotary Club Μονάχου - Martinsried, ενώ, από το 2008, σπουδάζει με υποτροφία του Ιδρύματος Σπουδών του Γερμανικού Έθνους, την οποία απέσπασε κατόπιν διαγωνισμού.

Τον Μάρτιο του 2013, κυκλοφόρησε το πρώτο του CD με τις «Εικόνες» του Ντεμπισί και τα 24 Πρελούδια του Σοπέν, από την Οehms Classics, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία στους δημοφιλέστερους ραδιοφωνικούς σταθμούς κλασικής μουσικής.

Πληροφορίες

Ωδείο Αθηνών: Ρηγίλλης και Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17 - 19, Αθήνα, τηλ.: 210 7240673, στάθμευση: εντός Ωδείου Αθηνών (είσοδος από Ρηγίλλης). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, οικογενειακό: 20 ευρώ, μειωμένο (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ): 5 ευρώ. Ηλεκτρονική προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης