Πως ο 20χρονος Τσιτσιπάς έφτασε σε τελικό με τον Ναδάλ (όπου έχασε)

To πάλεψε αλλά έχασε στη λεπτομέρεια ο Τσιτσιπάς. Ο Ραφαέλ Ναδάλ ξεκίνησε δυναμικά τον τελικό και παρά το πρώτο game του αγώνα που κατέκτησε ο νεαρός Έλληνας, έκανε το break και πήρε σχετικά εύκολα το πρώτο σετ του αγώνα με 6-2, βάζοντας ακόμη πιο δύσκολα στον Στέφανο Τσιτσιπά.

Το ξεκίνημα του 2ου σετ βρήκε και πάλι τον Ισπανό, νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, να ξεκινά κάνοντας break στο σερβίς του Τσιτσιπά, παίρνοντας το πλεονέκτημα.

Ο νεαρός ταλαντούχος Έλληνας τενίστας μέχρι και το 1ο game του 2ου σετ, είχε υποπέσει σε 11 αβίαστα λάθη ενώ έδειχνε εκνευρισμένος σε ορισμένα σημεία του αγώνα.

Ο Τσιτσιπάς, πήρε και το 11ο game του 2ου σετ και βρέθηκε να προηγείται με 6-5.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, έφτασε μία ανάσα από την κατάκτηση του σετ, ωστόσο ένα λάθος στον τελευταίο πόντο έδωσε το πλεονέκτημα στον Ναδάλ, ο οποίος ισοφάρισε σε 6-6 και στη συνέχεια, πήρε τη νίκη στο τάι μπρείκ.

Ο Τσιτσιπάς είναι για το ελληνικό τέννις ότι ο Αντετοκούνμπο στο μπάσκετ: Μεγάλο ταλέντο που όμως δουλεύει σκληρά υπό αντίξοες συνθήκες για να φτάσει στην κορυφή. Ο Τσιτσιπάς ήταν άγνωστος πριν δυο χρόνια αν και έφτασε κορυφαίος στους έφήβους.

Ο Τσιτσιπάς δεν είχε διστάσει να πει πως έχει στόχο να βρεθεί στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης (όπως ο Αντετοκούνμπο ότι θέλει να παίξει ΝΒΑ). Αλλωστε, πριν από δύο χρόνια ήταν στην κορυφή της κατάταξης των τζούνιορς.

Στο διάστημα αυτό "σκαραφάλωσε" πάνω από 750 θέσεις και σήμερα κατανικώντας μεγάλα ονόματα του αθλήματος φτάνει στον τελικό του τουρνουά του Τορόντο κόντρα στο Ναδάλ!.

Χθες η ιστοσελίδα Sportsnet έγραψε: «Ο Στέφανος Τσιτσιπάς εμφανίζεται καλά στον δρόμο των σούπερ σταρ του τένις. Οι φίλοι του τένις περιμένουν υπομονετικά για την εμφάνιση κάποιου που θα βγει από τις σκιές των τεσσάρων μεγάλων, Ρότζερ Φέντερερ, Ραφαέλ Ναδάλ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Εντι Μάρεϊ, οι οποίοι έχουν κυριαρχήσει στο άθλημα εδώ και περίπου 15 χρόνια. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει αυτό που χρειάζεται για να κάνει ακριβώς αυτό».

Στο SkySports ο Βρετανός βετεράνος τενίστας Γκρεγκ Ρουσέτσκι προέβη σε άκρως εγκωμιαστικά σχόλια: «Μέχρι τώρα όλοι μιλούσαν για τον Ζβέρεφ. Τώρα ο Τσιτσιπάς έβαλε το όνομά του στο μείγμα των καλύτερων τενιστών της επόμενης γενιάς. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει την εμφάνιση του Μποργκ, την ανταγωνιστική φύση του Εντι Μάρεϊ και την ηρεμία του Ρότζερ Φέντερερ».

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς γεννήθηκε  σαν σήμερα πριν από ακριβώς 20 χρόνια, γιος του προπονητή του τένις Απόστολου Τσιτσιπά και της Ρωσίδας πρώην τενίστριας Τζούλιας Σαλνίκοβα, φαίνεται πως κληρονόμησε –και εκτόξευσε- όλο το τενιστικό dna των γονέων του.

Ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, δάσκαλος τένις, παραιτήθηκε από τη δουλειά όταν ο Στέφανος ήταν 11 και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. Η οικογένεια χρηματοδοτεί μόνη της τα ταξίδια του νεαρού κυρίως με τη συνδρομή συγγενών και φίλων... Δεν υπάρχει οικονομική άνεση, ούτε βοήθεια από το κράτος.

Η μητέρα του, η Ρωσίδα Τζούλια Σαλνίκοβα ως έφηβη, ήταν κι αυτή νούμερο 1 στον κόσμο, ενώ είχε πετύχει νίκες έναντι κορυφαίων παικτριών της εποχής. Η καριέρα της εξετράπη λόγω περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησής της (Σοβιετική Ένωση).

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 

Από Νο 205 της παγκόσμιας κατάταξης στα τέλη Μαΐου του 2017, έφτασε στο Νο 39 έναν χρόνο αργότερα. Τον Απρίλιο στη Βαρκελώνη, έφτασε στον πρώτο τελικό του σε τουρνουά ATP 500, χάνοντας από τον «βασιλιά του χώματος», Ράφα Ναδάλ. 

Εαν απόψε νικήσει τον Ναδάλ ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρεθεί στο top 12 της παγκόσμιας κατάταξης, σε ηλικία μόλις 20 ετών (σήμερα έχε γενέθλια - γεννήθηκε το 1998).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης