Που υπάρχει το μοναδικό αντίτυπο του ημερολογιού των Μάγια!

Η συντέλεια μάλλον αποτέλεσε μύθο παρά πραγματικότητα,η απόδειξη αυτού βρίσκεται στο μοναδικό ημερολόγιο των Μάγια στο θησαυροφυλάκιο της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης της Δρέσδης.

Εκεί φυλάσσεται μεταξύ άλλων ένας πήλινος κύλινδρος με εβραϊκές προσευχές 4.000 ετών, αλλά και η πρωτότυπη παρτιτούρα της «Λειτουργίας σε σι ελάσσονα» του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το πιο πολύτιμο αντικείμενο του θησαυροφυλακίου είναι ωστόσο το πασίγνωστο ημερολόγιο των Μάγια. Το μοναδικό πρωτότυπο παγκοσμίως είναι γραμμένο σε δέρματα μοσχαριού, έχει μήκους 3,5 μέτρα και είναι διπλωμένο σε 39 φύλλα.

Ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Τόμας Μπίργκερ ξεναγεί συχνά επισκέπτες από όλο τον κόσμο στην βιβλιοθήκη και εξηγεί ποιες πληροφορίες έχουν αποτυπώσει οι επτά ιερείς των Μάγια που συνέταξαν το ημερολόγιο:

«Βλέπουμε στις τέσσερις πλευρές τις απεικονίσεις των θεών που λατρεύονταν από τους Μάγια: του πολέμου, του θανάτου, του καλαμποκιού και της βροχής. Το ημερολόγιο περιλαμβάνει το σύνολο όσων γνώριζαν οι Μάγια». 

Στο τέλος του ημερολογίου υπάρχει μια εικόνα σε πορφυρό χρώμα, στην οποία απεικονίζεται ο άρχοντας του κάτω κόσμου, η θεά Τσακ Τσιλ να χύνει νερό από ένα πήλινο δοχείο, αλλά και ένας κροκόδειλος του ουρανού, από το στόμα του οποίου εκβάλλει μεγάλη ποσότητα νερού. Ίσως αυτή η εικόνα να έδωσε τροφή στο σενάριο περί συντέλειας του κόσμου την Παρασκευή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης