Πομπηία: Τοιχογραφία με μονομάχους έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη

Δύο μονομάχοι σε δράση απεικονίζονται σε νέα ρωμαϊκή τοιχογραφία την οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Πομπηία, όπως  γνωστοποίησε ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Ντάριο Φραντζεσκίνι.  

Στην τοιχογραφία απεικονίζονται δύο μονομάχοι που πολεμούν μεταξύ τους. Ο μονομάχος στα αριστερά κρατάει ένα μικρό ξίφος ενώ ο άλλος φαίνεται να μαζεύεται πληγωμένος και να έχει πετάξει την ασπίδα του. Και οι δυο τους φοράνε κράνος με προσωπίδα και με μεγάλο λοφίο.


 
 

Η ανακάλυψη έγινε στην «Περιοχή Νο 5» της Πομπηίας.  Η τοιχογραφία, πλάτους 1,5 μ., βρίσκεται σε ένα υπόγειο, πιθανότατα ενός χώρου που ήταν κατάστημα, ενώ στο ισόγειο ίσως υπήρχε ταβέρνα και πορνείο. Το θέμα της τοιχογραφίας υποδηλώνει ότι είναι πιθανό, στο μέρος αυτό, να σύχναζαν μονομάχοι. 

Σύμφωνα με τον Φραντζεσκίνι, η τοιχογραφία αποδεικνύει ότι η Πομπηία αποτελεί ένα «ανεξάντλητο ορυχείο έρευνας και γνώσης για τους αρχαιολόγους». Ο γενικός διευθυντής της Πομπηίας, Μάσιμο Οσάνα, επισήμανε τη ρεαλιστική απεικόνιση των πληγών στον καρπό και στο στήθος του ηττημένου μονομάχου.

Ειδικοί θα εξετάσουν την τοιχογραφία, ώστε να μπορέσουν να προσδιορίσουν με ακρίβεια το πότε δημιουργήθηκε.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης