Ποιος θα πει "ευχαριστώ" στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος;

Ο κορυφαίος σύγχρονος ευεργέτης στην χώρα είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η νέα Εθνική Βιβλιοθήκη και η νέα όπερα παίρνουν την οριστική τους μορφή, καθώς το τελευταίο διάστημα εγκαθίστανται μηχανισμοί, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός, έπιπλα.

Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που είναι ο μεγάλος χορηγός του Κέντρου Πολιτισμού, «άνοιξε» τα κτίρια της Βιβλιοθήκης και της Λυρικής για τους δημοσιογράφους, παρουσιάζοντας την πρόοδο των εργασιών. Στην Εθνική Βιβλιοθήκη, η τοποθέτηση των υαλοπετασμάτων έδειξε πόσο λουσμένο στο φως θα είναι το κτίριο των 22.000 τ.μ., στο οποίο θα φιλοξενούνται έως 1 εκατομμύριο βιβλία.

Ο χώρος υποδοχής, προσβάσιμος από την πλευρά της «αγοράς», προσφέρει οπτικό προσανατολισμό με όλες τις λειτουργίες της βιβλιοθήκης. Η τοποθέτηση των βιβλιοθηκών προχωρά, δημιουργώντας έναν εντυπωσιακό «πύργο» από βιβλία. Στο ισόγειο ολοκληρώνεται η κατασκευή των ανοιχτών στο κοινό χώρων, όπως το αναγνωστήριο, η καφετέρια, οι ξεχωριστοί χώροι για τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενηλίκους.

Η εσωτερική σκάλα ανεβάζει στο πρώτο επίπεδο, στο οποίο θα αναπτυχθεί η ερευνητική δραστηριότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης, στο δεύτερο επίπεδο όπου θα βρίσκεται ένα αναγνωστήριο, στο τρίτο όπου θα βρίσκονται το τμήμα συντήρησης, τα σπάνια χειρόγραφα, τα γραφεία της διοίκησης.

Στο ισόγειο, ο χώρος συνεχίζεται προς την καφετέρια και τη μικρή αίθουσα όπου θα εκτίθεται το κύπελλο του Σπύρου Λούη, που αποκτήθηκε πρόσφατα από το Ιδρυμα. Δίπλα βρίσκεται ο χώρος υποδοχής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής: το κτίριο έχει έκταση 28.000 τ.μ. και φιλοξενεί δύο σκηνές: την κεντρική και την πειραματική.

Στην κεντρική σκηνή έχουν ολοκληρωθεί ο θόλος, η εσωτερική επένδυση (από ξύλο κερασιάς) και η τοποθέτηση των καθισμάτων στους εξώστες, ενώ απομένουν τα καθίσματα στην πλατεία. Στους ορόφους θα βρίσκονται τα καμαρίνια, ο χώρος για τις πρόβες, το εστιατόριο, τα γραφεία της διοίκησης και τέλος η σχολή χορού της Λυρικής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την Καθημερινή

Δείτε επίσης