Πλωτό Μουσείο η θαλαμηγός «Galeb» (Σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο)

Διπλωμάτες από όλο τον κόσμο φιλοξενήθηκαν στα σαλόνια της, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Σοφία Λόρεν ταξίδεψαν με αυτήν. Η θαλαμηγός «Galeb», σύμβολο της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο πριν σκουριάσει σε κροατικό λιμάνι, αρχίζει μια νέα ζωή ως Μουσείο, μόλις επισκευαστεί και ανακαινιστεί.

 «Στόχος είναι πλέον να γίνει Μουσείο και τουριστικός προορισμός το 2020, όταν η Ριέκα γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πολιτισμού», λέει ο Βόικο Ομπερσνέλ, δήμαρχος της Ριέκα.

Η Κριστίνα Πάβετς, επιμελήτρια του Μουσείου της Ριέκα λέει:

«Θέλουμε να το ανακαινίσουμε και να το μετατρέψουμε σε πλωτό Μουσείο που θα δείχνει την ιστορία του πλοίου και όλες τις περιόδους της ζωής του, που είναι πολλές. Η ιστορία του ίδιου του πλοίου είναι πολύ ενδιαφέρουσα».

Ελίζαμπεθ Τέιλορ - Ρίτσαρντ Μπάρτον 

Το επίσημο γιοτ του Τίτο

Το «Galeb» ναυπηγήθηκε το 1938 στη Γένοβα της Ιταλίας. Η πρώτη του αποστολή ήταν να μεταφέρει μπανάνες μεταξύ Αφρικής και Ιταλίας. Τορπιλίσθηκε από τους Βρετανούς το 1941, επισκευάσθηκε, κατασχέθηκε από τους ναζί, και βυθίστηκε και πάλι όταν η Ριέκα βομβαρδίστηκε από τους Συμμάχους το 1944.

Επισκευάστηκε ξανά και έγινε το επίσημο γιοτ του Τίτο μετά τον πόλεμο. Με αυτό, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας ταξίδεψε το 1953 έως το Λονδίνο για να συναντήσει εκεί τον Ουίνστον Τσόρτσιλ. Η απόφαση για την ανακαίνιση του πλοίου προκάλεσε την οργή των εθνικιστών της Κροατίας που θα ήθελαν να δουν την καταστροφή του γιοτ, συμβόλου της κυριαρχίας του Τίτο.

Η χρηματοδότηση για την ανακαίνιση, ύψους άνω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, έχει εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ριέκα να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα το 2020. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 2019.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης