Πέθανε ο κινηματογραφιστής Ντίνος Κατσουρίδης

Αθήνα 

Την τελευταία πνοή του άφησε το πρωί της Δευτέρας 28 Νοεμβρίου στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός όπου νοσηλευόταν ,ο σκηνοθέτης, διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ Ντίνος Κατσουρίδης. Τον τελευταίο καιρό η υγεία του Κατσουρίδη ήταν πολύ ταλαιπωρημένη καθώς έπασχε από την επάρατη νόσο. Την είδηση του θανάτου του επιβεβαίωσε η σύζυγος του σκηνοθέτη, κυρία Ισαβέλλα Μαυράκη.

Γεννημένος στη Λευκωσία το 1927, ο Ντίνος Κατσουρίδης σπούδασε κινηματογράφο στη σχολή Σταυράκου (1952) παράλληλα με τις σπουδές του στις οικονομικές επιστήμες και τα νομικά. Προτού περάσει ο ίδιος στην σκηνοθεσία το 1960, ο Κατσουρίδης δούλεψε ως διευθυντής φωτογραφίας και μοντέρ σε πολλές ταινίες ανάμεσά τους οι «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Η ωραία των Αθηνών», «Το αμαξάκι» και «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο».

Με το φιλμ νουάρ «Εγκλημα στα παρασκήνια», ο Κατσουρίδης περνά στην σκηνοθεσία το 1960. Η τρίτη ταινία που σκηνοθέτησε, με τίτλο «Της κακομοίρας» ανήκει στις πιο χαρακτηριστικές κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου όλων των εποχών, ενώ από το 1970 μέχρι το 1982 ο Κατσουρίδης σκηνοθέτησε τον Θανάση Βέγγο σε εννέα συνεχόμενες ταινίες, με πρώτη το «Ενας Βέγγος για όλες τις δουλειές» και τελευταία το «Ο Θανάσης και το καταραμένο φίδι». Η τρίτη ταινία όπου συνεργάστηκαν το «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση;» ανήκει στις καλύτερες της φιλμογραφίας και των δυο.

Με το μοντάζ και την διεύθυνση φωτογραφίας ο Κατσουρίδης εξακολουθούσε να ασχολείται και τα τελευταία χρόνια όταν πλέον δεν σκηνοθετούσε ο ίδιος. Εκανε την διεύθυνση φωτογραφίας στο «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη και το μοντάζ στο «Όλα είναι δρόμος» του ιδίου, καθώς επίσης έκανε το μοντάζ στις «Γυναικείες συνομωσίες» του Βασίλη Βαφέα, ταινία παραγωγής 2007.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης