Ο ιρανός Ασγκάρ Φαράντι δεν θα παραστεί στα Όσκαρ μετά το διάταγμα Τραμπ (Ανακοίνωση από τον σκηνοθέτη)

Λος Αντζελες

Ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, υποψήφιος για Όσκαρ στην κατηγορία της καλύτερης ξένης ταινίας, ανακοίνωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή απονομής των βραβείων, καταγγέλλοντας τους περιορισμούς εισόδου που επέβαλε το διάταγμα Τραμπ.

Το διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε προσωρινή απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ σε πολίτες από επτά μουσουλμανικές χώρες -μεταξύ αυτών και το Ιράν.

«Η πρόθεσή μου δεν ήταν να μην παραστώ στην τελετή ή να την μποϊκοτάρω για να δείξω την αντίθεσή μου στις πολιτικές του Τραμπ, διότι γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι στην αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία και στην Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών του Κινηματογράφου είναι αντίθετοι στον φανατισμό και τον εξτρεμισμό που κυριαρχούν σήμερα περισσότερο παρά ποτέ», εξηγεί στην ανακοίνωσή του ο σκηνοθέτης.

«Αλλά φαίνεται τώρα ότι η ίδια η δυνατότητα παρουσίας μου θα υποστεί "εάν" και "αλλά" και αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από εμένα, ακόμη και αν γινόταν εξαίρεση για τη δική μου μετακίνηση», προσθέτει.

«Εδώ και χρόνια, στις δύο ακτές του ωκεανού, ομάδες ανθρώπων που ασπάζονται τη σκληρή γραμμή προσπάθησαν να παρουσιάσουν στον λαό τους μη πραγματικές και τρομακτικές εικόνες ανθρώπων από άλλες κουλτούρες ώστε οι διαφορές να γίνουν διαφωνίες, οι διαφωνίες εχθρότητες και οι εχθρότητες φόβοι. Το να εμπνέεις φόβο στον άλλο είναι ένα από τα κατ΄εξοχήν μέσα για τη δικαιολόγηση εξτρεμιστικών και φανατικών συμπεριφορών από στενόμυαλους ανθρώπους», γράφει στην ανακοίνωσή του ο ιρανός σκηνοθέτης.

Πριν από την ανακοίνωση του Φαραντί, η ιρανή ηθοποιός Ταρανέχ Αλιντούστι ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει την τελετή, διαμαρτυρόμενη για τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ.

Η τελευταία ταινία του Φαραντί «Ο Εμποράκος» είναι υποψήφια για το Όσκαρ καλύτερης Ξένης Ταινίας. Το 2012 , ο ιρανός σκηνοθέτης βραβεύθηκε με το Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας για το φιλμ «Ένας Χωρισμός».

Μετά το διάταγμα Τραμπ πολλοί σταρ του Χόλιγουντ είχαν σπεύσει να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον ιρανό σκηνοθέτη.

Εν μέσω της συζήτησης, η ταινία του Φαραντί άρχισε να προβάλλεται σε περιορισμένο κύκλωμα αιθουσών στις ΗΠΑ, σημειώνοντας την καλύτερη αναλογία αριθμού αιθουσών/ εισιτηρίων της εβδομάδας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης