Ο Ευγένιος Τριβιζάς υποψήφιος για το Βραβείο Αστριντ Λίντγκρεν

Παιδικό βιβλίο Ευγένιος Τριβιζάς

O Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων,  πρότειναν από κοινού τον Ευγένιο Τριβιζά, ως τον έλληνα υποψήφιο για το διεθνές βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) για το 2013.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, στη μνήμη της δημοφιλούς συγγραφέως παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν (1907-2002), γνωστής για τις ιστορίες της με πρωταγωνίστρια την Πίπη Φακιδομύτη.

Το βραβείο τιμά κάθε χρόνο συγγραφείς, εικονογράφους, αφηγητές ή υπέρμαχους της φιλαναγνωσίας, των οποίων το έργο αντανακλά το πνεύμα της Άστριντ Λίντγκρεν. Σκοπός του βραβείου είναι να αυξήσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και για νέους και να προωθήσει την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 5 εκατ. σουηδικών κορονών, το μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο που δίνεται για βραβείο παιδικής λογοτεχνίας.

Τον νικητή επιλέγει 12μελής κριτική επιτροπή από σουηδούς μελετητές, συγγραφείς, εικονογράφους, κριτικούς και βιβλιοθηκονόμους. Ο νικητής ανακοινώνεται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στο Βίμερμπι, την πατρίδα της Άστριντ Λίντγκρεν. Η απονομή γίνεται τον Ιούνιο σε ειδική τελετή στη Στοκχόλμη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης