Ο Γκοτιέ με... φούστα στο φεστιβάλ των Καννών

Γκοτιέ

Ο σινεφίλ και εκκεντρικός σχεδιαστής Ζαν Πολ Γκοτιέ εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ των καννών, φορώντας ένα παντελόνι που από τη μία πλευρά, την μπροστινή, ήταν φούστα. Ούτε σμόκιν δεν έβαλε, προτίμησε την γραβάτα. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απόδειξη ό,τι οι Γάλλοι από φέτος έριξαν τον πήχη ως προς το επίσημο ένδυμα. Παλιά δεν αστειευόντουσαν. Ο ίδιος ο Γκοτιέ πριν λίγα χρόνια δεν είχε καταφέρει να μπει σε επίσημη πρεμιέρα, λόγω ακατάλληλης ενδυμασίας.

Ωστόσο στις Κάννες η πρόκληση ήταν πάντοτε μέρος του νθεάματος. Ποιός δεν θυμάται τις γυμνές στάρλετ που επιδεικνύοντας τα κάλη τους αναζητούσαν σκηνοθέτες να τις προσέξουν; Τώρα οι προκλήσεις είναι μάλλον χιουμοριστικές. Ο ηθποιός Σάσα Μπάιρον Κοέν εμφανίστηκε στο ξενοδοχείο Carlton, παρέα με μια καμήλα, ντυμένος δικτάτορας -για να προωθήσει και την ομώνυμη ταινία του που θα βγει το καλοκαίρι- και μιλώντας αραβικά. Εκανε ένα show παρόμοιο με εκείνο που είχε ...ανάψει τα αίματα στην τελετή των Όσκαρ. Μόνο που στις Κάννες πήρε μαζί και μια καμήλα και δεν δίστασε να καθήσει μαζί της σε μια καφετέρια.

Δεν ήταν όμως, όλα ρόδινα την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, που θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου. Η Γαλλική φεμινιστική οργάνωση «Le Barbe» διαμαρτύρεται, μέσα από επιστολή που δημοσιεύτηκε στη «Le Monde», ότι φέτος απουσιάζουν οι γυναίκες σκηνοθέτες από το διαγωνιστικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελείται από 22 ταινίες. «Στις Κάννες οι γυναίκες δείχνουν αποσπάσματα των ταινιών τους, οι άντρες της ταινίες» γράφει η γαλλική εφημερίδα.

Η απάντηση του φεστιβάλ είναι ότι επιλέγονται οι ταινίες με κριτήριο την ποιότητα τους και όχι το φύλλο του σκηνοθέτη. Οι φεμινίστριες από την πλευρά τους απαντούν ότι δεν θα αφήσουν τον σεξισμό να περάσει έτσι. Και θυμίζουν ότι στην ιστορία του φεστιβάλ μία μόνο γυναίκα έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα, η Τζέιν Κάμπιον για τα «Μαθήματα πιάνου».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης