Ο βιρτουόζος κιθαρίστας Phil Gates για πρώτη φορά στην Ελλάδα (Στο Half Note Jazz Club, από 19 έως 22 Ιανουαρίου)

Φέρνοντας ένα μείγμα σύγχρονου Chicago, Delta και Mississippi blues με λίγο από funk και R&B, ο βιρτουόζος κιθαρίστας του blues, Phil Gates, επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα, για τέσσερις συναυλίες με την μπάντα του, στο Half Note Jazz Club, από την Παρασκευή 19 έως και τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου.

Γεννημένος στη μητρόπολη του blues, το Chicago, και μέσα σε οικογένεια μουσικών, ο Phil Gates άρχισε να ασχολείται με τη μουσική, παίζοντας και ακούγοντας διαφορετικά μουσικά είδη από την τρυφερή ηλικία των 7 ετών.

Πρώτα τον συγκίνησε το βιολί, μετά το κλαρινέτο και τα τύμπανα, για να καταλήξει στην κιθάρα, που έμελλε να είναι το πεπρωμένο του και τον βοήθησε να προσαρμοστεί και να «εθιστεί» στο blues, το οποίο ακουγόταν παντού στην πόλη του.

Η εκφραστικότητα της ηλεκτρικής και της slide κιθάρας ήταν από τότε μέχρι και σήμερα ο μουσικός ακρογωνιαίος λίθος για τον ίδιο τον αυτοδίδακτο Phil Gates και το μεγαλύτερο κίνητρό του στη μουσική δημιουργία.

Οι πρώτες του μεγάλες επιρροές ήταν από την ευρύτερη πλατφόρμα της μουσικής, αλλά, από αυτές, ξεχώριζαν οι Buddy Guy, Muddy Waters, Roy Buchanan, Jimi Hendrix, Shuggie Otis, Rory Gallagher και Johnny Winter.

H επαγγελματική του καριέρα ξεκίνησε περίπου στην ηλικία των 18 ετών. Ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε μεγάλες σκηνές και clubs και, σύντομα, άρχισε να γίνεται γνωστός και στο εξωτερικό.

Συνεργάστηκε και μοιράστηκε τη σκηνή με ιερά τέρατα του blues, όπως οι Buddy Guy, John Mayall, Coc o Montoya, Janiva Magness, Tom my Castro, Kenny Neal, Tower of Power, Eric Gales, Booker T κ.ά..

Ένθερμος εργάτης του blues, τόσο επί σκηνής, όσο και εκτός αυτής, μετακινήθηκε στη δυτική ακτή, όπου, εκτός της live δραστηριότητάς του, δημιούργησε τη Los Angeles Blues Society.

Είναι διαρκώς voting member για τα Grammys σε όλες τις κατηγορίες του blues. Επίσης, είναι ένας από τους κριτές του διαγωνισμού «King of the Blues» του Hollywood, αλλά και του International Blues Challenge του Memphis.

Το στυλ και το ύφος του παιξίματός του θυμίζει τα πρώτα μουσικά στάδια του Buddy Guy, μία περίοδο χαρακτηριστική για την υψηλή της ενέργεια, αναμεμειγμένη, όμως, με στοιχεία της jazz, του funk και του rhythm & blues ή ήχους Νέας Ορλεάνης.

O Phil Gates  ξεκίνησε σχετικά αργά τη δισκογραφική του παρουσία, αφού αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της πορείας του ως session κιθαρίστας και παραγωγός δίσκων σε σπουδαίους καλλιτέχνες.

Συνολικά, έχει κάνει επτά προσωπικά άλμπουμ και ένα soundtrack, αλλά και δεκάδες συμμετοχές σε γκρουπ άλλων, όμως τα άλμπουμ του «Addicted to the blues» και «In the meantime» ήταν εκείνα που του άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο για την κορυφή του blues.

Επίσης, υπογράφει τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία «My normal life», ενώ ήταν συμπαραγωγός στη βραβευμένη δουλειά του Zac Harmon, «The blues according to Zacariah».

Σημαντική και γνωστή είναι η αφοσίωση και η αγάπη του στη δουλειά του Jimmy Hendrix, ο οποίος πάντα ήταν μία από τις σημαντικότερες επιρροές του. Είναι, άλλωστε, πολύ γνωστή η δική του εκτέλεση του περίφημου κομματιού «Hey Joe». Αυτόν τον καιρό, o Phil Gates είναι μουσικός διευθυντής του James Marshall Hendrix Foundation.

Συντελεστές

Phil Gates: guitar - vocals, Nick Thomas: drums, Marc Ray Oxendine: bass, Uwe Rodi: keyboards.

Πληροφορίες

Half Note Jazz Club: Τριβωνιανού 17, Μετς - Αθήνα, τηλ. κρατήσεων: 210 9213310. Ώρα έναρξης: Παρασκευή και Σάββατο: 22.30, Κυριακή και Δευτέρα: 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Α΄ ζώνη: 30 ευρώ, Β΄ ζώνη: 25 ευρώ, μπαρ: 20 ευρώ, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου: έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Media Markt, Seven Spots, Reload Stores, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, ηλεκτρονικά: halfnote.gr και viva.gr.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης