Νικηφόρος Λύτρας, ο ζωγράφος των Χριστουγέννων

καλαντα

  Ριγη συγκίνησης και θαυμασμου μας προκαλει ο πίνακας του κορυφαίου Έλληνα καλλιτέχνη Νικηφόρου Λύτρα , που το 1872 ζωγράφισε μια ομάδα παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων να λένε τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα.

  Το έργο αυτο ηταν αρκετο για να δοθεί στον κορυφαίο Έλληνα καλλιτέχνη ο τίτλος " ο ζωγράφος των Χριστουγέννων ". Ο πινακας αυτός θεωρείται ως η κορυφαία στιγμή στην ηθογραφική ζωγραφική της Ελλάδας και έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις για τους συμβολισμούς του.

   Ο Νικηφόρος Λύτρας γεννήθηκε το 1832 στο χωριό Πύργος της Τήνου . Το 1850 πηγε στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα όπου και φοίτησε για έξι χρόνια . Το 1860 πηγαινει το Μόναχο με μία κρατική υποτροφία από την Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών. Το 1865 επιστρέφει στην Αθήνα και διορίζεται καθηγητής στην έδρα της Ανώτατης Ζωγραφικής της Σχολής Καλών τεχνών του Πολυτεχνείου, όπου θα διδάξει για 38 ολόκληρα χρόνια 

   Η επιρροή του στην ελληνική ζωγραφική ηταν καθοριστική . Οι περισσότεροι σπουδαιοι μετεπειτα ζωγράφοι πέρασαν από το εργαστήριό του. Ήταν ο πρώτος που παρουσίασε έργα εμπνευσμένα από την ζωή και τα έθιμα του τόπου με ιδιαίτερη ειλικρίνεια, ευαισθησία και απλότητα. Εκπροσώπησε της Ελλάδα, μαζί με τους διάσημους συναδέλφους του, στις Παγκόσμιες Εκθέσεις του Παρισιού του 1855, 1867, 1878 και της Βιέννης του 1873, ενώ παρασημοφορήθηκε με το Χρυσό Σταυρό του Σωτήρος το 1903 . Πεθανε το 1904..

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης