Μάγκνα Κάρτα του 1927 επανεκτίθεται στην Ουάσινγκτον

Μάγκνα Κάρτα 1927

Η περγαμηνή του 1297, μοναδικό αντίτυπο της πράξης που φυλάσσεται σε αμερικανικό έδαφος, καθαρίστηκε από τις επεμβάσεις των προηγούμενων εργασιών συντήρησης, χάρη σε νέες μεθόδους και πλέον θα φιλοξενείται σε μία νέα εξελιγμένη βιτρίνα, η οποία θα εξασφαλίζει καλύτερες συνθήκες διατήρησης.

Το έγγραφο, διαστάσεων 70 εκατ. Χ 36 εκατ., θα εκτίθεται εκ νέου στο κοινό από τις 17 Φεβρουαρίου.

Η υπογραφή της πρώτης «Μεγάλης Χάρτας» το 1215 από τον βασιλέα της Αγγλίας Ιωάννη τον Ακτήμονα, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης των άγγλων βαρόνων. Σε αυτή ο ηγεμόνας είχε εγγυηθεί τα φεουδαρχικά δικαιώματα και θέσπιζε μέτρα προστασίας των ατομικών ελευθεριών.

Το αντίτυπο της Ουάσιγκτον είναι μία από τις τέσσερις Χάρτες που φέρουν την σφραγίδα του Εδουάρδου Α', ενός από τους διαδόχους του Ιωάννη του Ακτήμονα. Άλλες δύο βρίσκονται στη Βρετανία και η τέταρτη στην Αυστραλία. Συνολικά 17 τέτοια έγγραφα βρίσκονται σε όλον τον κόσμο, με διαφορετικές χρονολογίες.

Η Μάγκνα Κάρτα, που εξετίθετο πάντοτε υπό μορφή δανεισμού στα Αρχεία της Ουάσιγκτον, είχε δημοπρατηθεί από τον ιδιοκτήτη της τον Δεκέμβριο του 2007. Ο φιλάνθρωπος δισεκατομμυριούχος Ντέιβιντ Ρούμπινσταϊν την αγόρασε καταβάλλοντας 21,3 εκατ. δολάρια και την παρέδωσε εκ νέου με τη μορφή δανεισμού στα Αρχεία.

Ο Ρούμπινσταϊν, συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου Carlyle Group δώρισε επίσης 13,5 εκατ. δολάρια για την κατασκευή της νέας βιτρίνας, ενός πολυμεσικού πίνακα όπου θα επεξηγείται στο κοινό η σημασία του εγγράφου και για την κατασκευή ενός καινούργιου εκθεσιακού χώρου, όπου θα εκτίθεται η Μάγκνα Κάρτα από το 2013.

Το κείμενο της Μάγκνα Κάρτα είχε εμπνεύσει τους ιδρυτές της αμερικανικής ανεξαρτησίας στα τέλη του 18ου αιώνα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης