Ισραήλ: Σπάνιες προτομές 1700 ετών βρέθηκαν σε νεκροταφείο

Για πρώτη φορά, ένα ζευγάρι σπάνιων ταφικών προτομών της Ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου (3ος - 4ος αιώνας) - ανακαλύφθηκε στην πόλη Beit She'an του Ισραήλ.

Έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις, ένας πεζοπόρος εντόπισε περπατώντας στο νεκροταφείο του Beit She'an, ένα μικρό τμήμα γλυπτού να ξεπροβάλλει από τη γη.

Τηλεφώνησε στην Υπηρεσία Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, η οποία έσπευσε να στείλει μια ομάδα για να συλλέξει την  πολύ σπάνια ταφική ασβεστολιθική προτομή.

Ενώ οι αρχαιολόγοι δούλευαν για την αφαίρεσή της από το έδαφος, ανακάλυψαν μια δεύτερη ασβεστολιθική προτομή.

Κάθε προτομή ζυγίζει περίπου 30 κιλά και η ανακάλυψή τους είχε ως αποτέλεσμα να προγραμματιστεί εκτενής ανασκαφή για το μέλλον στην περιοχή όπου βρέθηκαν.

Ενώ η απεικόνιση κάθε επιμέρους ταφικής προτομής είναι μοναδική, το ύφος, το υλικό και η τεχνοτροπία τους είναι χαρακτηριστικά γνώριμα στην περιοχή Beit She'an, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας, Eitan Klein.

Από τις λίγες δωδεκάδες προτομές σαν αυτές, που είναι γνωστές στους μελετητές, ο Klein είπε πως όλες έχουν διοχετευθεί σε αγορές αρχαιοτήτων του κόσμου και αγοράστηκαν από μεμονωμένους συλλέκτες ή από αμερικανικά Πανεπιστήμια.

Υπάρχουν δύο στιλ προτομών που έχουν βρεθεί στην περιοχή -το ελληνιστικό / κλασικό και το ανατολίτικο, και χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις ταφές μελών της ελίτ της εποχής.  

«Αυτές οι προτομές είναι σε ανατολίτικο στιλ, κάτι που δείχνει ότι στο τέλος της ρωμαϊκής περιόδου η επιρροή της κλασικής τέχνης είχε υποχωρήσει και οι τοπικές τάσεις είχαν αρχίσει να παίρνουν τη θέση της» δήλωσε ο Klein. 

Η ταυτότητα των δύο αντρών που απεικονίζονται δεν έχει προσδιοριστεί.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης