Η συλλογή Ρωσική Πρωτοπορία ταξιδεύει στον Όλυμπο

Ο Γ. Κωστάκης με αντικείμενα της συλλογής του

Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής Κωστάκη, η οποία αναφέρεται στις ενδιαφέρουσες περιόδους της παγκόσμιας τέχνης που άνθισε στη Ρωσία στις τρεις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και είναι αντιπροσωπευτική όλων των ρευμάτων και των τάσεων της Ρωσικής Πρωτοπορίας. Η συλλογή ταξιδεύει στην Πιερία μέσα από την έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου.

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2012 φιλοξενείται στις αίθουσες του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου και θα πλαισιωθεί από εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις και ημερίδα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στην ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια του ΚΜΣΤ, Αγγελική Χαριστού.

Στην έκθεση «Η Ρωσική Πρωτοπορία στο Φεστιβάλ Ολύμπου. Το ΚΜΣΤ παρουσιάζει την ιστορία της συλλογής Κωστάκη» παρουσιάζονται σε χρονολογική σειρά αντιπροσωπευτικά έργα της συλλογής σε πιστά αντίγραφα, καθώς και από ψηφιακές εκτυπώσεις του φωτογραφικού υλικού του αρχείου Κωστάκη, τμήμα του οποίου εκτίθεται για πρώτη φορά, ενώ ένας ειδικά διαμορφωμένος εκθεσιακός χώρος είναι αφιερωμένος στο συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη.

Στην κεντρική αίθουσα «Κλειώ» του Κέντρου Μεσογειακών Ψηφιδωτών του Δίου παρουσιάζεται η ιστορία και η εξέλιξη της Ρωσικής Πρωτοπορίας με έργα από το 1900 έως τα τέλη της δεκαετίας του 1920 τα οποία εκπροσωπούν τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα της εποχής αλλά και με σύγχρονες ανακατασκευές από σχέδια της συλλογής, δημιουργίες του γλύπτη και υπεύθυνου τεχνικού του ΚΜΣΤ Γιώργου Ευσταθουλίδη.

Στην αίθουσα «Θάλεια» οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφικά ντοκουμέντα και πορτρέτα των Ρώσων καλλιτεχνών, ενώ η αίθουσα «Ερατώ» είναι αφιερωμένη στο συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη και περιλαμβάνει φωτογραφίες του διαμερίσματός του, που στις δεκαετίες 1960 και 1970 αποτελούσε ένα «άτυπο» μουσείο μοντέρνας τέχνης στη Μόσχα.

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί σχετική ημερίδα, ανοιχτή για το κοινό, με το εξής πρόγραμμα:

«Η Συλλογή έργων τέχνης του Γ. Κωστάκη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»

Χώρος: Δίον, Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών

20.30 - 21.00: Μαρία Τσαντσάνογλου, ιστορικός τέχνης - διευθύντρια του ΚΜΣΤ«Ο συλλέκτης Γ. Κωστάκης και η συλλογή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης»

21.00 - 21.30: Αγγελική Χαριστού, ιστορικός τέχνης - επιμελήτρια συλλογής και αρχείου Κωστάκη ΚΜΣΤ«Τα κινήματα της Ρωσικής Πρωτοπορίας»

Θα ακολουθήσει συζήτηση και μικρή ξενάγηση στους χώρους της έκθεσης

Συντονίζει ο Νίκος Γραίκος, ιστορικός τέχνης.

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλhttp://www.festivalolympou.gr/Για περισσότερες πληροφορίες για τις ώρες λειτουργίας και τα προγράμματα της έκθεσης, επικοινωνήστε με τα γραφεία του Φεστιβάλ τηλ.             2351076041       & http://[email protected]/)

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης