Η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων περιοδεύει στην Ελλάδα

Συμπληρώνοντας τα 10 της χρόνια και με σκοπό να ενώσει μουσικούς με διαφορετικές κουλτούρες, με κοινή γλώσσα τη φιλία, την αρμονία και τη μουσική, η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (Greek - Turkish Youth Orchestra [GTYO]) έρχεται στην Ελλάδα, για να πραγματοποιήσει πέντε συναυλίες σε Ρόδο, Κρήτη, Αθήνα και Ελευσίνα, από την 1η έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η Ορχήστρα αποτελείται από 60 και πλέον χαρισματικούς νέους Έλληνες και Τούρκους μουσικούς. Σε αυτή την περιοδεία της, θα τη διευθύνει η ανερχόμενη μαέστρος Ζωή Ζενιώδη, η οποία είναι η πρώτη Ελληνίδα μαέστρος στα 10 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, αλλά και η πρώτη γυναίκα με διδακτορικό στη διεύθυνση ορχήστρας στην Ελλάδα.

Με στόχο να ξεπεράσει τις παρελθούσες και σημερινές διαφορές

Στόχος της Ορχήστρας είναι να ενισχύσει τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μέσω της μουσικής, να συναντήσει, να επικοινωνήσει, να προωθήσει τη φιλία και να ξεπεράσει τις παρελθούσες και σημερινές διαφορές.

Η ορχήστρα στοχεύει στο να μεταδώσει μια συναισθηματική και ενοποιητική εμπειρία, με την κοινή χρήση και τη δημιουργία της μουσικής. Αυτοί οι νέοι μουσικοί από τις δύο χώρες είναι σε θέση να μοιράζονται συναισθήματα, χωρίς να μιλάνε μια κοινή μητρική γλώσσα.

Επικοινωνούν μέσω της γλώσσας της μουσικής, εκεί όπου δεν υπάρχουν τα όρια που επικρατούν στον υπόλοιπο κόσμο.

Αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες

Βασισμένη στις παραπάνω αρχές, η ιδρύτρια και πρόεδρος της Ορχήστρας, Leni Konialidis, οραματίστηκε την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων πριν 10 χρόνια. Η ορχήστρα αποτελείται από περίπου 60 νέους μουσικούς και από τις δύο χώρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 28 ετών. Τα μέλη της συναντιούνται κάθε καλοκαίρι για πρόβες, πριν δώσουν συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Μέχρι σήμερα, η Ορχήστρα έχει εμφανιστεί σε ιδιαιτέρως σημαντικούς τόπους της Ελλάδας, όπως το Ηρώδειο, το αίθριο του Μουσείου της Ακρόπολης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια των 10 αυτών ετών, αντιμετώπισε θετικά σχόλια από τον ελληνικό και τουρκικό Τύπο, ενώ η θερμή υποδοχή που είχε από το κοινό και στις δύο χώρες συνέβαλε στην πεποίθηση ότι η κοινή γλώσσα της μουσικής προωθεί πραγματικά την αρμονία, αντικατοπτρίζει την ελπίδα των νέων σε όλες τις χώρες για μια ουσιαστικότερη κατανόηση μεταξύ των ανθρώπων και μια θετική προοπτική για τις μουσικές γέφυρες που οφείλουν να χτιστούν σε όλο τον κόσμο.

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα»

«Η ιδέα πίσω από αυτή την ορχήστρα είναι το πάθος και ο θαυμασμός μου για τη μουσική» εξηγεί η Leni Konialidis. «Πάντα πίστευα ότι η μουσική μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει όταν είμαστε λυπημένοι, η μουσική μπορεί να μας βοηθήσει να εκφράσουμε συναισθήματα, όταν είναι δύσκολο αυτά να βγουν με τα λόγια.

Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα, δεν χρειάζεται πραγματικά να τη μιλάει κάποιος. Έτσι, χτίστηκε το όραμα αυτής της ορχήστρας. Στόχος της είναι η φιλία μέσω της μουσικής.

Οι Έλληνες νέοι και οι Τούρκοι νέοι δεν έχουν πολλές ευκαιρίες να γνωρίσουν ο ένας τον άλλον -  και αυτή η ορχήστρα δημιουργήθηκε για αυτήν ακριβώς τη σπάνια στιγμή. Πιστεύω βαθιά ότι η μουσική και η ανθρώπινη επαφή, που δημιουργείται μεταξύ των συμμετεχόντων, έχει τη δύναμη να προκαλέσει πολιτιστικό και κοινωνικό όφελος και για τις δύο χώρες και, αναμφισβήτητα, να συμβάλει στην περαιτέρω κατανόηση μεταξύ αυτών των θαυμάσιων πολιτισμών.

Σε μια εποχή, όπως η σημερινή, όπου τα πράγματα εξελίσσονται τόσο γρήγορα και κανείς δεν ακούει κανέναν, προτάσσουμε την επικοινωνία μέσα από την αγνή γλώσσα της μουσικής».

Πρόγραμμα περιοδείας

 1/9: Ρόδος - Παλάτι του Μεγάλου Μάγιστρου, 21.00

 4/9: Ηράκλειο Κρήτης - Τεχνόπολις, 21.00

 5/9: Ρέθυμνο Κρήτης - Φρούριο Φορτέτζας, 21.00

 7/9: Ελευσίνα - Πολιτιστικό Κέντρο Λεωνίδας Κανελλόπουλος, 21.00

  8/9: Αθήνα - Ζάππειo Mέγαρο, 20.30

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης